Ciasto drożdżowe z czekoladą
05/04/2022
Ciepłe, świeże ciasto drożdżowe kusi zapachem i smakiem. Może być jednak jeszcze smaczniejsze, jeśli nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę tego wypieku. Oto łatwy przepis, dzięki któremu upieczesz ciasto o wyrazistym, czekoladowym aromacie. Dlatego jeśli jesteś fanem drożdżowych wypieków i lubisz czekoladę, koniecznie wypróbuj tą recepturę!
Sekret udanego ciasta drożdżowego
Mimo że jest wielu smakoszy drożdżówek i placków pieczonych na drożdżach, to niewiele osób decyduje samodzielnie przygotowywać te przysmaki. Wystarczy jednak stosować się do kilku prostych zasad, dzięki którym ciasto drożdżowe z czekoladą nie może się nie udać.
Aby Twój wypiek wyrósł i był smaczny:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- ciasto należy dosyć długo wyrabiać
- mleko do wykorzystane do zrobienia rozczynu powinno być ciepłe – najlepiej, jeśli będzie miało temperaturę około 35 °C
- ciasto przed włożeniem do piekarnika powinno wyrastać w temperaturze 25-35 °C.
Lista składników niezbędnych do przygotowania czekoladowego ciasta drożdżowego
Jeśli uwielbiasz czekoladowe babeczki, to ten wypiek musi przypaść Ci do gustu. Czekolada gra w nim pierwsze skrzypce, dlatego to ciasto tak wyjątkowo pachnie i smakuje. Aby je upiec, przygotuj:
- 80 g drożdży
- 200 g cukru
- 6 dużych jaj
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 900 g mąki pszennej
- 3 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel
- 100 ml słodkiej śmietany kremówki 36%.
Przygotuj też nieco mąki, którą będziesz podsypywał ciasto w czasie wyrabiania. Potrzebne będą Ci także duża keksówka – najlepiej taka, która ma ok. 40 cm długości – oraz wałek.
Jak upiec ciasto drożdżowe z czekoladą?
Składniki, które przechowujesz w lodówce, wyciągnij z niej odpowiednio wcześniej – tak aby wtedy, gdy będziesz przygotowywał ciasto, miały one temperaturę pokojową.
Aby upiec czekoladowy drożdżowiec:
- przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, a następnie dodaj do niego 2 łyżki cukru. Do takiej ciepłej mieszanki wsyp pokruszone wcześniej drożdże. Rozczyn umieść na ok. 20 minut w ciepłym miejscu
- w czasie, kiedy rozczyn będzie „pracował”, przygotuj masę czekoladową – do garnka wlej kremówkę, a następnie dodaj do niej połamaną na kostki gorzką czekoladę. Całość podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż składniki te połączą się w dość gęstą, jednolitą czekoladową masę
- rozpuść masło i ostudź je
- przygotuj ciasto – jajka utrzyj z cukrem, używając do tego miksera. Kiedy ze składników tych powstanie puszysta, bladożółta masa, dodaj do niej mąkę oraz rozczyn. Całość najpierw zamieszaj łopatką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto ręką. Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne, uformuj z niego kulę i włóż do miski. Naczynie z ciastem pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny
- połączą ciasto drożdżowe z masą czekoladową – oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości nie większej niż 1 cm. Rozsmaruj na nim rozpuszczoną czekoladę, a następnie zwiń go rulonik. Taką „roladę” włóż do foremki wysmarowanej masłem
- piecz ciasto w temperaturze 170 °C (funkcja termoobiegu) przez ok. 50 minut.
Przed wyjęciem wypieku z pieca sprawdź za pomocą patyczka, czy jest on suchy w środku. Ciasto to doskonale smakuje na ciepło, kiedy czekolada ma przyjemną, nieco płynną konsystencję. Dlatego jeśli wiesz, jak zrobić babeczki czekoladowe i piekłeś je dziesiątki razy, wypróbuj teraz przepis na drożdżowiec z czekoladą!
No Comments