Ciasto dyniowo-czekoladowe – nietypowy pomysł na Twoje potrzeby!
08/04/2022
Uwielbiasz czekoladowe wypieki? W takim razie musisz poznać przepis na ciasto dyniowo-czekoladowe. To idealne połączenie smakuje niesamowicie, a sam placek jest cudownie wilgotny i aromatyczny. Poznaj nietypowy pomysł na słodkość, którą pokochasz od pierwszego spróbowania.
Dynia w cieście?! – czemu nie!
Dynia, podobnie jak marchewka, jest warzywem, które można podawać na słodko. Szczególnie dobrze smakuje w ciastach czekoladowych. Bardzo ważne w tym przepisie są przyprawy korzenne. To one nadają wypiekowi wyjątkowy aromat.
Samo ciasto jest bardzo wilgotne i mocno czekoladowe. Wraz z przepisem na ciasteczka czekoladowe z dodatkiem słonecznika może stanowić świetną propozycję na desery, którą łączą w sobie słodkość czekolady z ciekawymi dodatkami.
Składniki na ciasto dyniowo-czekoladowe
Do przygotowania ciasta potrzebne są następujące składniki:
- 170 g miękkiego masła,
- 170 g brązowego cukru,
- 3 średnie jajka,
- 200 g mąki pszennej typ 450,
- 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 140 ml maślanki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Na purée z dyni potrzebujesz:
- 200 g dyni (najlepiej odmiany hokkaido),
- 50 ml wody,
- 1 ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków.
Dodatkowo potrzebne są produkty do przygotowania kremowej masy i dekoracji na wierzch ciasta:
- 120 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 400 g serka śmietankowego,
- Posiekane orzechy np. włoskie, pekan lub laskowe.
Przygotowanie ciasta dyniowo-czekoladowego
Zacznij od przyrządzenia purée z dyni.
- Dynię umyj (jeśli wybierzesz odmianę hokkaido, nie musisz jej obierać) i pokrój na małe kawałki.
- Do średniej wielkości garnka wlej na spód zimną wodę. Wrzuć pokrojoną dynię, przykryj i gotuj do miękkości.
- Ugotowaną dynię odcedź i zmiksuj. Mus powinien być dość jędrny.
- Do przygotowanego purée dodaj przyprawy: cynamon, imbir i goździki. Wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
Kiedy mus z dyni jest gotowy, możesz przejść do przygotowywania ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 175˚C, grzanie góra-dół.
- Niewielką formę do pieczenia (ok. 20×30 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub lekko natłuść masłem.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.
- Pod koniec ucierania dodawaj po jednym jajku.
- W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę, kakao, proszek i sodę).
- Teraz musisz połączyć maślankę oraz wymieszane sypkie produkty z jajeczno-maślaną bazą.
- Mieszaj energicznie, ale nie za długo, na przemian dodawaj suche składniki i maślankę.
- Na koniec dodaj przygotowane wcześniej purée z dyni.
- Ciasto wylej na blachę, wygładź jego powierzchnię i piecz przez 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka)
- W międzyczasie ubij miękkie masło na puszystą masę.
- Przesiej do niej cukier puder i wymieszaj. Dodaj również kremowy serek śmietankowy.
- Gotowy krem wstaw do lodówki na około 20 minut.
- Na schłodzone ciasto dyniowo-czekoladowe rozsmaruj krem.
- Udekoruj wypiek posiekanymi orzechami.
- Wstaw do lodówki na godzinę.
Gotowe ciasto warto przechowywać w chłodnym miejscu, by krem trzymał swoją konsystencję.
No Comments