Ciasto z owocami leśnymi i polewą czekoladową
01/11/2021
Chcesz przywołać wspomnienia ostatniego lata – nawet w środku zimy? Upiecz ciasto z owocami leśnymi, którego smak ubogaci polewa czekoladowa z czekolady. Poznaj sprawdzony przepis, z którego – dzięki dostępności składników – możesz skorzystać nawet w najzimniejszy dzień roku.
Owoce leśne mają to do siebie, że pojawiają się tylko sezonowo. Nie oznacza to jednak, że możesz je wykorzystywać do wypieków tylko w letnie lub jesienne dni. Ciasto z owocami leśnymi przygotujesz także zimą – od czego są bowiem mrożonki? Polewa czekoladowa z czekolady nada wypiekowi słodkiego posmaku – szczególnie, jeśli wykorzystasz mleczną tabliczkę.
Przepis na ciasto z owocami leśnymi
Ciasto z owocami leśnymi nie sprawi ci żadnych kłopotów – jego przygotowanie jest proste i niewymagające.
Do wypieku będą potrzebne:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru (lub mniej – według uznania)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców leśnych.
Przygotowanie ciasta sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
- Tortownicę o średnicy ok. 25 cm posmaruj masłem.
- Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce ubij białka jajek na sztywno, a następnie dodawaj po 1 łyżce cukru (stopniowo) i na koniec cukier waniliowy.
- Pianę ubijaj jeszcze przez chwilę, a następnie dodawaj po jednym żółtku.
- Masę cały czas ubijaj i jednocześnie dodawaj olej – wlewaj do cienką strużką.
- Część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodaj do masy i krótko zmiksuj.
- Dodaj pozostałą część mąki i zmiksuj.
- Ciasto wyłóż do tortownicy , a następnie dodaj owoce leśne.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o
- Piecz przez ok. 45 minut.
Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia.
Przepis na polewę czekoladową z czekolady
Chociaż ciasto z owocami leśnymi możesz posypać cukrem pudrem, wypiek znacznie lepiej smakuje z polewą czekoladową z czekolady. Jak ją przygotować?
Będziesz potrzebować:
- 2 tabliczek czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka pełnotłustego.
W rondelku na małym ogniu podgrzej mleko i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż do uzyskania jednolitego kremu. Odstaw do ostygnięcia.
Warto jednak pamiętać, że szybkim sposobem na uzyskanie idealnie gładkiej i lśniącej polewy czekoladowej jest rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Połam czekoladę na drobne kawałki, a następnie umieść ją w szklanej miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą. Nie mieszaj, lecz poczekaj aż czekolada sama się rozpuści.
Uwaga! Zadbaj o to, aby dno miseczki nie stykało się z powierzchnią wody. W przeciwnym razie może dojść do zwarzenia się czekolady.
Gdy polewa czekoladowa z czekolady ostygnie, można udekorować nią ciasto z owocami leśnymi. Warto chwilę odczekać przed porcjowaniem wypieku – po to, aby polewa nieco zastygła.
Taki wypiek świetnie sprawdzi się niezależnie od okazji. Wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, jak również w towarzystwie lodów czy bitej śmietany.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/
No Comments