Blog

Coś na ząb, czyli gorąca czekolada z orzechami

Smoothie Czekoladowe

Pierwszymi odkrywcami i koneserami czekolady byli starożytni mieszkańcy dżungli mezoamerykańskiej. Początkowo z ziaren kakaowca przyrządzano zimny napój, wzbogacając go korą cynamonową czy sproszkowanym chili. Z czasem wizyta Majów w Europie zaowocowała nową
recepturą na gorącą czekoladę, którą stworzono w Hiszpanii w XVI wieku.


Z czasem gorąca czekolada opanowała cały świat i zyskała szerokie grono swoich miłośników.
Wraz z popularyzacją tego napoju powstały jego liczne odmiany, w tym gotowe mieszanki pełne sztucznych zagęstników i aromatów, które w niczym nie przypominają smaku prawdziwej gorącej czekolady. Dlatego entuzjaści tego pysznego napoju przygotowują go samodzielnie w domowym zaciszu, czyniąc z picia czekolady prawdziwy rytuał. Poczuj się jak prawdziwy koneser i spróbuj gorącej czekolady z orzechami z naszego przepisu.

Przepis na idealną gorącą czekoladę
Aksamitną, gęstą i gorącą czekoladę możesz przygotować zarówno w wersji gorzkiej jak i słodszej.
Poniżej przedstawiamy sposoby na przyrządzenie obydwu z nich.

Składniki na gorzką gorącą czekoladę:

  • tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E. Wedel
  • 100 ml śmietany kremówki 36% (opcjonalnie śmietana 30%)
  • 300ml tłustego mleka 3,2%

 

Składniki na słodką gorącą czekoladę:

  • tabliczka czekolady klasycznej mlecznej E. Wedel
  • 100 ml śmietany kremówki 36% (opcjonalnie śmietana 30%)
  • 300ml tłustego mleka 3,2%

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Do niewielkiego garnka wlej mleko i śmietanę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
  2. Dodaj pokruszoną lub posiekaną czekoladę i ponownie zagotuj, cały czas mieszając.
  3. Ponownie zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, do czasu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  4. Kontroluj temperaturę, aby nie przypalić napoju.

 

Pamiętaj, że o gęstości napoju decyduje przede wszystkim odpowiednia ilość tłuszczu, dlatego im gęstszą konsystencję chcesz uzyskać, tym więcej czekolady i śmietanki musisz dodać.
Jeśli chcesz, możesz dodać mleko skondensowane niesłodzone – użyj wtedy 150ml tłustego mleka oraz 150 ml skondensowanego. Słodkość napoju możesz też regulować poprzez dodawanie cukru pudru.

 

 

 

Orzechy do czekolady

Jeśli chcesz, żeby Twoja czekolada do picia była mocno orzechowa możesz zastąpić tabliczki gorzkiej
i mlecznej czekolady, tabliczką czekolady mocno mlecznej z orzechami laskowymi E. Wedel.
Do napoju dodać możesz dowolne, najlepiej mielone orzechy. Nasza rekomendacja to prażone orzechy laskowe. Jak je przygotować?

Sposób przygotowania prażonych orzechów:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Wyłóż blachę folią aluminiową, umieść na niej orzechy, a następnie włóż do piekarnika.
  3. Wyjmij po 5 minutach i odstaw do ostygnięcia.
  4. Gdy orzechy wystygną, przełóż je na papierowy ręcznik i delikatnie wycieraj, do momentu aż zejdzie z nich skórka.
  5. Zmiel orzechy np. przy pomocy młynka do kawy, możesz je też posiekać.
  6. Dodaj orzechy do przygotowanej wcześniej gorącej czekolady.

Gorącą czekoladę możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub urozmaicić jej smak różnymi przyprawami na przykład kardamonem lub odrobiną soli morskiej i ziaren wanilii. Nie bój się eksperymentów, mieszaj składniki i znajdź swoją idealną kompozycję smakową!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply