Blog

Crème brûlée z czekoladą

Likier Czekoladowy

Creme brule to wyjątkowy i elegancki deser. Nie oznacza to jednak, że możesz przygotowywać go wyłącznie na specjalne okazje. Warto celebrować każdy dzień, dlatego taki przysmak będzie odpowiedni nawet do popołudniowej kawy. Jego smak z pewnością sprawi, że Twój dzień będzie lepszy.

 

Marzy Ci się na co dzień coś lepszego na deser niż muffinki czekoladowe? Przepis na nie jest prosty, ale one same już znudziły się całej rodzinie? Przygotuj coś, co z pewnością ich zaskoczy – creme brulee z czekoladą. To przysmak, któremu nie można się oprzeć. Będzie więc idealny na niedzielne popołudnie, ale także na przyjęcie urodzinowe czy spotkanie ze znajomymi.

 

Składniki do przygotowania deseru

Receptura na creme brulee ma ogromne znaczenie. Sam przepis jednak nie wystarczy, aby deser stał się wyjątkowy, a przede wszystkim smaczny. Do jego przygotowania potrzebne są jeszcze dobrej jakości składniki. Dlatego podczas ich wyboru warto stawiać na najlepsze marki, gwarantujące doskonałe walory smakowe.

 

Do przygotowania creme brulee potrzebujesz:

  • 70 g drobnego cukru,
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 4 żółtka jaj,
  • 1 laskę wanilii,
  • 1 tabliczkę czekolady białej E.Wedel.

 

Proces przygotowania crème brûlée

Deser zacznij od przygotowania masy. Do średniej wielkości rondla wlej śmietankę i dodaj do niej laskę wanilii przekrojoną na pół. Usuń wcześniej znajdujące się w środku pestki. Po podgrzaniu śmietanki, wyjmij wanilię i dodaj połamaną w kostkę białą czekoladę E.Wedel. Mieszaj aż do uzyskania jednolitego płynu.

 

Do większej miski przełóż wszystkie żółtka i wsyp do nich cukier. Wymieszaj je dokładnie ze sobą, a następnie nie przerywając, wlewaj powoli śmietankę z rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Kiedy wszystko się ze sobą połączy, możesz przejść do kolejnego kroku przygotowania swojego deseru.

 

Naszykuj 6 niewielkich i niezbyt wysokich foremek ceramicznych, a następnie wlej do nich przygotowaną przed momentem masę. W międzyczasie ustaw piekarnik na 110-120°C. Po jego rozgrzaniu włóż foremki na środkowy poziom i piecz deser przez ok. 30 minut. Nie korzystaj z termoobiegu. Wyciągnij creme brulee w momencie, kiedy masa będzie widocznie ścięta.

 

Po wyjęciu creme brulee z piekarnika odstaw go, aby się ostudził. Kiedy nie będzie już ciepły – wstaw deser do lodówki. Przed samym podaniem posyp natomiast wierzch każdej foremki cukrem i opal delikatnie palnikiem. W ten sposób uzyskasz karmelizowaną warstwę odpowiedzialną za wyjątkowy smak i chrupki efekt przy zanurzeniu pierwszej łyżeczki w deserze.

 

Crème brûlée z czekoladą i owocami

Creme brulee to nieco bardziej wyszukany deser niż pancakes czekoladowe. Nie oznacza to jednak, że przepisu nie możesz delikatnie modyfikować.  Na jego lekkie odświeżenie możesz zdecydować się np. latem, kiedy pojawia się wiele owoców sezonowych. Po przypaleniu wierzchniej warstwy swojego deseru możesz ułożyć na niej świeże owoce. Doskonale sprawdzą się w tym przypadku maliny, truskawki czy borówki. Te nieco złagodzą słodki smak czekolady i będą idealnym uzupełnieniem zwłaszcza w upalny dzień.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply