Blog

Czekolada przełamana miętą

Czekoladowe ciasto słony karmel

Połączenie czekolady i mięty cieszy się ogromną popularnością. Zwykle wybiera się w tym celu produkt z dużą zawartością gorzkiego kakao, które doskonale komponuje się z orzeźwiającą nutą mięty. Takie połączenie sprawdzi się świetnie również w przypadku ciasteczek.

Ciasteczka to szybki deser, sprawdzający się zarówno jako dodatek do kawy, jak i przekąska w trakcie towarzyskich spotkań. Połączenie jej z miętą pozwala na uzyskanie niesamowitego efektu. Jak przygotować ciastka czekoladowe z orzeźwiającą nutą?

Jak przygotować ciastka czekoladowe z miętą?

Ciastka czekoladowe z miętową nutą można przygotować w zaledwie pół godziny. To szybki przepis dla osób, które kochają proste desery, bez konieczności dekorowania czy przekładania kremem. Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasteczek warto jednak wyjąć składniki z lodówki i pozwolić im uzyskać temperaturę pokojową.

Składniki na ciastka czekoladowe z miętą:

  • 2 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 g posiekanych listków mięty,
  • 100 g masła,
  • 180 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodaj jajka i wymieszaj masę mikserem. Następnie wsyp mąkę, cukier puder, kakao, sól, proszek do pieczenia i posiekane listki mięty. Tak przygotowaną masę umieść w lodówce na około godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj z niuch kulki. Takie fragmenty masy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ciastka zwiększą swoją objętość. Piecz przez około 10-15 minut.

O czym warto pamiętać, przygotowując ciasteczka czekoladowe z miętą?

Ciasteczka czekoladowe z miętą to dość prosty deser. Aby jednak miały one odpowiedni smak i konsystencję, konieczne jest przestrzeganie kilku zasad. Umieszczenie ciasta w lodówce ułatwia formowanie z niego kulek, dzięki czemu gotowe ciastka są kształtne. Można pominąć ten krok, jednak wpłynie on bezpośrednio na kształt i wygląd deseru.

Składniki muszą być również wyjęte odpowiednio wcześniej. Nie poleca się bowiem mieszania ze sobą produktów o temperaturze pokojowej czy tych gorących z np. jajkami prosto z lodówki. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz umieścić je w wodzie, dzięki czemu szybciej nabiorą temperatury pokojowej.

Do przygotowania ciasteczek można wykorzystać też suszoną miętę, choć lepiej postawić na świeże listki. Gatunek tej rośliny nie ma znaczenie. Bardziej wyrazisty aromat da jednak mięta pieprzowa. Jeśli zależy Ci na mocno wyczuwalnym, orzeźwiającym smaku, możesz zwiększyć gramaturę dodanych listków nawet dwukrotnie. Warto jednak pamiętać o tym, by były one bardzo drobno posiekane.

Do ciasteczek można dodać też posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe. Warto umieścić je w chłodnej masie. W trakcie pieczenia częściowo się rozpuszczą, jednak te znajdujące się wewnątrz ciasta powinny zachować swoją wyjściową, lekko chrupiącą formę. Pozwoli to na przełamanie konsystencji gotowych ciasteczek.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply