Blog

Czekoladowa strucla z migdałami

Dla wielu z nas strucla jest po prostu inną formą tradycyjnego makowca. I może coś w tym jest, jednak to dość powierzchowna opinia, bo strucla to zdecydowanie coś więcej! I chociaż wszyscy kochamy makowce, to ten przepis sprawi, że na świątecznym stole pojawi się dla nich konkurencja. Puszysta czekoladowa strucla z migdałami na pewno Cię zachwyci!

 

Czas przygotowania: 60 minut + czas wyrastania ok. 120 minut

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:   

Czekoladowa strucla ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowa typ 450),
  • 30 g drożdży świeżych,
  • 80 g masła 82%,
  • 40 g cukru,
  • 130 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

 

Czekoladowa strucla nadzienie:

  • 100 g posiekanej czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 80 g masła 82%,
  • 80 g posiekanych migdałów,
  • 100 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Do 50 ml ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować – powinien podwoić swoją objętość.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki na ciasto: mąkę, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, pozostałe mleko i szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko wymieszaj dokładnie i zagniataj ciasto rękami, aż będzie zwarte i elastyczne. Możesz wyrobić je również w mikserze, używając dedykowanych haków. Pamiętaj, że im dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie puszyste.
  3. Tak wyrobione ciasto przykryj suchą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę.
  4. Kiedy ciasto rośnie, możesz zabrać się za przygotowanie nadzienia czekoladowego z migdałami. W niewielkim garnuszku rozpuść razem wszystkie składniki na nadzienie poza czekoladą E.Wedel Klasyczną Mleczną. Mieszaj wszystko, aż do połączenia składników. Masa powinna być gęsta i jednolita. Dosyp posiekane migdały.
  5. Wyrośnięte ciasto jest gotowe do dalszej pracy. Na opószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Prostokąt posmaruj przygotowanym nadzieniem i posyp posiekaną czekoladą. Całość zawiń jak klasyczną roladę.
  6. Czas na zabawę! Ostrym nożem rozetnij roladę wzdłuż na dwie części, ale pamiętaj, żeby nie przecinać jej do końca! Tak rozcięte ciasto zaplataj naprzemiennie, zaczynając od nieprzeciętej końcówki.
  7. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw w nią struclę. Odstaw raz jeszcze do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  8. Piekarnik rozgrzej do 1700C z opcją góra-dół.
  9. Wyrośniętą struclę piecz przez około 45 minut.
  10. Przed wyjęciem z piekarnika, zostaw ją na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a później ostudź na kratce.
  11. Gotową czekoladową struclę możesz podawać oblaną domowym lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

 

Jeśli chcesz przygotować jeszcze więcej czekoladowych słodkości, koniecznie wypróbuj przepis na babkę czekoladową lub kakaowe naleśniki, które podbijają serca małych i dużych łasuchów!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply