Blog

Czekoladowe ciasto z dodatkiem jeżyn

ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto jest dobre każdą porą roku. W sezonie wakacyjnym plusem jest natomiast możliwość wzbogacenia wypieków świeżymi owocami, które nadają im charakteru i jeszcze bardziej podkreślają smak. Spodziewasz się gości i chcesz ich czymś zaskoczyć? Postaw na połączenie czekolady z jeżynami. Przekonasz się, że pozostanie ono w ich pamięci na długo.

 

Brownie to jedno z najpopularniejszych ciast czekoladowych, które pasuje do każdej okazji. W standardowym wydaniu bywa jednak nieco nudne. Dlatego od czasu do czasu warto nieco odświeżyć klasyczny przepis.

Brownie z jeżynami – pokochasz ten smak!

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować smaczną przekąskę, która umili popołudniowy relaks domownikom, czy czeka Cię świętowanie ważnej uroczystości – w każdym przypadku warto postawić na ciasto czekoladowe.

 

Do jego przygotowania będą Ci potrzebne odpowiednie składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 170 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 270 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5-6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 300-350 g świeżych lub mrożonych jeżyn.

 

Ciasto czekoladowe przygotowane z wykorzystaniem najlepszych jakościowo produktów będzie nie tylko smaczne, ale także delikatnie wilgotne. Wiele osób podkreśla, że jest to propozycja, która wręcz rozpływa się w ustach.

Wskazówki, które pomogą Ci przygotować pyszne wypieki

Chociaż przygotowanie brownie nie należy do najtrudniejszych zadań, to jednak warto przestrzegać pewnych zasad, które dadzą Ci gwarancję, że wypieki będą zawsze udane. Dzięki prostym wskazówkom można uniknąć rozczarowania… i zakalca w momencie, kiedy w Twoim domu pojawiają się goście.

 

  • Przede wszystkim składniki na ciasto czekoladowe powinny mieć temperaturę pokojową. Warto więc wyciągnąć wcześniej z lodówki masło i jajka, aby zdążyły nieco się ogrzać. Zasada ta dotyczy także jeżyn. W tym przypadku możesz jednak pozbyć się zbędnej wody, jaka wydziela się podczas rozmrażania.
  • Składniki na ciasto staraj się mieszać ręcznie np. przy pomocy specjalnej rózgi. Unikając blendera możesz być pewien, że brownie pięknie wyrośnie podczas pieczenia.
  • Doskonałą puszystość uzyskasz, jeżeli przed przystąpieniem do wymieszania składników na ciasto przesiejesz mąkę przez sitko. To sposób, który stosuje się od wielu pokoleń i zawsze przynosi efekty.

 

Postaw na dekorację ciasta czekoladowego!

 

Spodziewasz się gości i chcesz zrobić na nich wrażenie? Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu na wypieki, to możesz postawić na ciekawie ozdobione, czekoladowe brownie, dzięki czemu będzie prezentowało się zdecydowanie lepiej. Sprawdzi się tu zarówno klasyczna bita śmietana, lukier, jak i świeże owoce np. jeżyny, borówki czy porzeczki.

 

Pamiętaj, że ciasto czekoladowe jest dobre w każdej sytuacji. To jeden z tych przepisów, które można wykorzystać na różne sposoby. Wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć kulinarne dzieło sztuki, które dodatkowo rozpieści każde podniebienie!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply