Blog

Czym przekładać czekoladowe biszkopty?

Biszkopt czekoladowy może być bazą do przygotowania pysznych deserów. Pozwala on na przełożenie dowolnym nadzieniem. Może być to zarówno dżem, jak i krem czy pianka z owocami. Doskonałym wyborem jest zestawienie biszkoptu czekoladowego z malinami.

Różne konsystencje w jednym cieście sprawiają, że deser staje się jeszcze ciekawszy. To właśnie dlatego dobrą opcją jest przełożenie biszkoptu owocową pianką – o lekkiej, puszystej konsystencji. Jak przygotować takie ciasto?

Jak przygotować biszkopt czekoladowy z malinową pianką?

Biszkopt czekoladowy z malinową pianką to deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji. Wystarczy odpowiednio go udekorować, aby mógł pełnić rolę tortu. Przed rozpoczęciem przygotowywania deseru warto ogrzać składniki do temperatury pokojowej.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 120 g mąki,
  • 180 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 dodatkowe żółtko,
  • szczypta soli,
  • 25 g kakao,
  • 60 ml wody,
  • 10 ml soku z cytryny.

Składniki na malinową piankę:

  • 400 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 160 g cukru,
  • 20 g żelatyny,
  • 60 ml wody,
  • 60 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę. Do osobnej miski wbij jajka i żółtka, wsyp cukier i sól. Miksuj całość. Następnie umieść masę w kąpieli wodnej i ubijaj do wyraźnego zwiększenia objętości. Gdy mieszanka z jajkami zgęstnieje, zdejmij ją znad gotującej się wody i pozostaw do ostygnięcia. Do takiej mieszanki przesiej mąkę i kakao. Wymieszaj całość. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 30 minut.

W tym czasie rozpocznij przygotowywanie malinowej pianki. Wsyp maliny do rondelka i gotuj do ich rozpadnięcia. Odstaw całość do ostygnięcia. Rozpuść żelatynę we wrzątku. Ubij śmietankę na sztywną pianę. Następnie dodaj do niej cukier puder, mus z malin i cukier, a także przestudzoną żelatynę. Odstaw do lodówki po przestygnięciu, by pianka stężała.

Przekrój biszkopt na dwie części. Nasącz go mieszanką wody i soku z cytryny. Następnie przełóż ciasto malinową pianką. Powinna ona znaleźć się też na wierzchu. Do warstwy musu ze śmietanką można bowiem przyczepić dekoracje. Ciasto powinno znaleźć się w lodówce na co najmniej kilka godzin, by stężało.

Kiedy sprawdzi się biszkopt czekoladowy z malinową pianką?

Biszkopt czekoladowy z malinową pianką jest doskonałą alternatywą dla klasycznego tortu. Ma on charakterystyczny krem, w nieco bardziej puszystej wersji. Po przekrojeniu widoczne są kontrastujące warstwy. Duża zawartość kakao w biszkopcie pozwala na przełamanie śmietankowo-malinowej pianki, nadając jej odrobiny goryczy. Ciasto z każdej strony obłożone owocowym kremem będzie przypominać prawdziwy tort, zwłaszcza gdy umieścisz na nim świeczki czy dekoracje nawiązujące do danej okazji.

Biszkopt czekoladowy z malinową pianką można przygotować niezależnie od pory roku. Nadzienie można wykonać także z mrożonych malin, ale wówczas warto gotować je dłużej, by pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli nie lubisz pestek w jednolitej masie, możesz pozbyć się ich, przeciskając rozgotowane owoce przez sitko.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply