Blog

Delikatne ciasto czekoladowe z serem

ciasto czekoladowe z serem

Jeżeli szukasz oryginalnego deseru do podania rodzinie lub gościom, trafiłeś doskonale. Ciasto czekoladowe z serem to wypiek zaskakujący, a jednocześnie swojski – łączy bowiem tradycyjną masę sernikową z doskonale znanym murzynkiem. Całość umiejętnie łączy różne tekstury i smakuje naprawdę wybornie. To wypiek polecany zarówno miłośnikom wszelkich serników, jak i tym, którzy uznają tylko czekoladowe desery. Dzięki oryginalnemu wyglądowi i łagodnemu smakowi ciasto czekoladowe z serem ma szansę podbić również serca dzieci.

Połączenie czekolady i sera nie jest nowe – wiele tradycyjnych serników pokrywanych jest polewą czekoladową. Istnieją też przepisy, w których kakao lub czekoladę dodaje się bezpośrednio do masy serowej. To ciasto czekoladowe z serem jest jednak wyjątkowe, ponieważ tak naprawdę łączy dwa wypieki w jednym. Kleksy swojskiego murzynka przeplatają się tu z lekkim, ale kremowym sernikiem. Dzięki temu wypiek nie tylko świetnie smakuje, ale również prezentuje się bardzo oryginalnie, szczególnie po przekrojeniu.

Ciasto czekoladowe – składniki i wykonanie

Ciasto czekoladowe z serem składa się z masy czekoladowej i sernikowej. Do wykonania tej pierwszej będziesz potrzebować:

  • 1 szklankę mleka,
  • 125 g masła,
  • 2 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 50 g połamanej czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno).

Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, kakao, cukier i czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstaw do wystudzenia.

Do chłodnej masy czekoladowej dodaj przesianą mąkę sodą oraz żółtka. Białka odłóż na później. Całość wymieszaj mikserem, ale tylko do połączenia się składników.

Masa serowa – składniki i wykonanie

Do przyrządzenia masy serowej potrzebne są:

  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno),
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 50 g roztopionego masła,

Masę serową najlepiej przyrządzać w misie miksera. Umieść w niej twaróg, żółtka, cukier, masło, mąki i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto czekoladowe z serem – wykonanie całości

W osobnym naczyniu ubij wszystkie pozostałe białka (łącznie z 7 jaj). Podziel sztywną masę na pół i dodaj część do masy serowej, a część do murzynka, delikatnie mieszając.

Wyłóż papierem do pieczenia formę (prostokątną o wymiarach 22 x 34 cm). Wylej na dno około połowy masy czekoladowej. Następnie wyłóż na nią kilka łyżek sera, tworząc kleksy. Kolejno nakładaj na zmianę łyżką masę czekoladową i serową aż całe ciasto znajdzie się w blaszce i będzie tworzyć „łatki”. Wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 60 min. Po zakończeniu czasu pieczenia uchyl drzwiczki i pozostaw w piecu ciasto. Gdy przestygnie, wyjmij je i ostudź na blacie.

Ciasto czekoladowe z serem smakuje wspaniale bez żadnych dodatków. Przed podaniem można udekorować je cukrem pudrem. Najlepiej prezentuje się pokrojone na kwadraty.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply