Domowe lody czekoladowe – sprawdzony przepis
07/24/2020
W końcu lato! A razem z upałami przyszła pora na pyszne lody. Zimne, idealne na letni dzień, schładzają język i odświeżają umysł. Czasem to jedyne, na co ma się ochotę. Jednak zamiast biegać do sklepu po kolejną porcję, przygotuj lody samodzielnie, w domu! Najwięcej czasu zajmuje mrożenie, ale wystarczy cierpliwie poczekać, aby cieszyć się tym niezapomnianym smakiem. Poznaj przepis na lody czekoladowe!
Ten deser możesz przygotować na dwa sposoby – tradycyjnie przy użyciu miksera lub nowocześnie za pomocą maszyny do lodów. Masz takie urządzenie? Przygotuj lody ze składników w przepisie, a następnie postępuj według wskazówek producenta. Poniższy sposób to propozycja dla tradycjonalistów i osób, które nie mają specjalnego sprzętu. Dowiedz się, jak zrobić pyszne domowe lody czekoladowe!
Lody czekoladowe – pyszny deser na wyciągnięcie ręki!
Samo przygotowanie lodów zajmie Ci kilkanaście minut. Przygotuj mikser, kilka misek i garnek z wodą.
Składniki:
- 200 ml mleka 3,2%,
- 200 ml śmietanki kremówki 30%,
- 75 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 40 g czekolady mlecznej E.Wedel,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 3 żółtka rozmiar M,
- 50 g cukru.
Jak przygotować domowe lody czekoladowe?
Do garnka z grubym dnem wlej połowę mleka i śmietankę kremówkę, a następnie powoli doprowadź do wrzenia. Wyłącz kuchenkę i odstaw naczynie do wystygnięcia.
Rozdziel białka od żółtek (białka nie będą potrzebne). Do misy miksera wsyp cukier i wlej żółtka. Następnie zmiksuj zawartość miski aż uzyskasz kogel-mogel. Do tak przygotowanej masy wlej zagotowane mleko i ponownie zamieszaj.
Pozostałą ilość mleka zagotuj, a następnie dodaj kogel-mogel. Stopniowo podgrzewaj zawartość, ale nie dopuść do wrzenia! W takiej sytuacji krem się zważy i będzie trzeba zacząć od początku.
Krem po podgrzaniu stanie się lekko lepki – to znak, że wszystko idzie zgodnie z planem. Do gorącego kremu dodaj ekstrakt z wanilii oraz połamaną czekoladę. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści i powstanie idealnie gładki krem. Jeśli będziesz mieć trudności z połączeniem się składników, sięgnij po blender i wszystko zmiksuj na gładką masę.
Tak przygotowane lody przelej do pojemnika i wsadź do zamrażarki. Co pół godziny wyciągaj i miksuj. Takie działanie zapobiegnie powstawaniu kryształków lodu. Po 3-4 godzinach lody są gotowe do spożycia!
Ciekawe dodatki do domowych lodów czekoladowych
Chcesz możesz urozmaicić smak klasycznych lodów czekoladowych? W tym celu możesz sięgnąć po liofilizowane owoce, np. maliny. Dodaj je na tym samym etapie co czekoladę. Dodadzą lodom chrupkości i nieco kwaśnego smaku.
Bardzo ciekawie smakują lody z… chilli! Szczyptę przyprawy dodaj podczas miksowania masy lodowej, a zaskoczy Cię, jak słodki smak idealnie komponuje się z ostrością papryki.
Jeśli planujesz podać lody dzieciom, możesz dodać do środka kawałki czekolady białej E.Wedel lub posiekane drobno orzechy. W połączeniu z bitą śmietaną i sezonowymi lody będą idealnym deserem na domówkę lub kinderbal.
Rób lody tak często, jak tylko masz na nie ochotę. Domowe słodycze wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem! Spróbuj, a nie pożałujesz!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-domowe-lody-czekoladowe/
No Comments