Drożdżowe ciasto z czekoladą – tradycja w nowym wydaniu
05/22/2020
Ciasto drożdżowe to absolutny klasyk. Kto z nas nie pamięta go z dzieciństwa, zwłaszcza w wersji z chrupiącą kruszonką? A co powiesz na mały twist w tradycyjnym przepisie, który sprawi, że deser znany sprzed lat nabierze zupełnie nowej jakości i aromatu? To możliwe! Poznaj ciasto drożdżowe z czekoladą! Kiedy raz spróbujesz je przygotować, możesz mieć pewność, że domownicy będą się o nie często dopominać. Zobacz zatem, w jaki sposób je stworzyć.
Ciasto drożdżowe z czekoladą: jak je wykonać?
Czym różni się ciasto drożdżowe z czekoladą od tego standardowego? Jak się możesz domyślić, podstawowa różnica wynika z tego, że… tak! Jest do niego dodana czekolada. Chociaż może Ci się wydawać, że to niewielki szczegół, o ile wybierzesz tabliczkę naprawdę wysokiej jakości, zwykły, dobrze znany deser nabierze niezwykle głębokiego i wielowymiarowego smaku.
Skoro już wiesz, że warto spróbować, czas zacząć przygotowywać ciasto drożdżowe z czekoladą. Rozpocznijmy od zgromadzenia niezbędnych składników. Pamiętaj, że oczywiście możesz je modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami. Jednak na standardową blaszkę potrzebujesz następujących produktów:
- 400 g mąki pszennej typu 400 lub 450
- 10 g suszonych drożdży albo ok. 30 g świeżych
- 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 3/4 szklanki mleka pełnotłustego
- 60 g drobno zmielonego cukru
- 2 duże jajka
- 60 g masła 82%
- 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 30 ml śmietanki kremówki
- 1 szczypta soli.
Ciasto drożdżowe z czekoladą krok po kroku
Składniki gotowe? Możesz więc ruszać do pracy. Jak?
- Delikatnie podgrzej mleko – tak, aby było lekko ciepłe, ale nie gorące.
- Rozpuść w nim drożdże oraz kilkoma łyżkami cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 10-15 min do wyrośnięcia.
- Posiekaj drobno pół tabliczki czekolady.
- Przesiej do miski mąkę, dodaj kakao, jajka, masło w temperaturze pokojowej oraz resztę cukru i szczyptę soli, a także posiekaną czekoladę. Wlej zaczyn i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy.
- Ciasto lekko zwilż wodą, włóż ponownie do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min w ciepłe miejsce.
- Rozwałkuj ciasto tak, aby rozmiarem odpowiadało wymiarom Twojej blaszki (wcześniej posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia).
- Wyłóż ciasto drożdżowe z czekoladą na blaszkę i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30-35 min, do suchego patyczka.
- Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie, przygotuj polewę czekoladową – rozpuść pozostałą część czekolady w kąpieli wodnej i dodaj do niej śmietankę. Tak przygotowaną masą polej ciasto drożdżowe z czekoladą. Dodatkowo możesz je posypać ulubionymi orzechami, płatkami migdałów lub bakaliami. Inną opcją jest przygotowanie kruszonki (powstanie z 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru i ok. 30 g masła, zmieszanych ze sobą i rozkruszonych na wierzchu ciasta przed pieczeniem).
Jak widzisz, ciasto drożdżowe z czekoladą jest łatwe do wykonania, a jego smak pokochają zarówno młodsi, jak i starsi. Spróbuj je przygotować i rozkoszuj się wyrafinowanym aromatem, łączącym tradycję z nowoczesnością!
No Comments