Blog

Doskonały przepis na eklerki – ciastka czekoladowe

eklerki czekoladowe

Prawdopodobnie pochodzą z Francji, ale zyskały uznanie na całym świecie. Eklerki, bo o nich mowa, cieszą się ogromną popularnością. Kruche na zewnątrz i miękkie w środku, rozpływają się w ustach. Ich nieco wytrawny smak przełamuje słodki krem. Aby skosztować tych ciastek, wcale nie musisz wyruszać w podróż do Francji. Możesz przyrządzić je samodzielnie. Poznaj sprawdzony przepis na eklerki.

Eklerki to ciastka, które powstają z ciasta parzonego. Chociaż tradycyjnie mają one podłużny kształt, można formować je w dowolny sposób.

Eklerki – przepis podstawowy

Jeśli chodzi o eklerki, przepis doskonały pozwala uzyskać idealne w smaku ciastka. W wersji podstawowej przyrządzane są wyłącznie z białej mąki – bez żadnych dodatków.

Składniki na ciasto na eklerki:

  • 50 ml mleka,
  • 90 g mąki,
  • 100 ml wody,
  • 75 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 3 jajka.

Wodę wlej do rondelka. Dodaj masło i mleko. Gotuj do połączenia składników, a następnie dodaj cukier i odrobinę soli. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj. Gdy ciasto na eklerki stanie się jednolite i szkliste, przełóż je do miski. Wbij jajka – jedno po drugim. Zmiksuj.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę – kształt ciastek może być dowolny. Wstaw na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po wystudzeniu przekrój eklerki na pół.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietany kremówki 30%,
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej.

Serek delikatnie zmiksuj. Dodaj kremówkę i ubijaj na sztywną masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Zimną czekoladę dodaj do masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.

Przekrojone eklerki przekładaj kremem czekoladowym. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać pomadą czekoladową.

Eklerki w wersji czekoladowej – przepis

Jeśli masz ochotę na ciastka czekoladowe, możesz przygotować eklerki w takim wariancie.

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 4 jajka.

W garnku zagotuj wodę z masłem. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z kakao. Mieszaj do momentu, w którym masa stanie się szklista i łatwo odchodzi od garnka. Pozostaw do ostudzenia.

Ciasto zmiksuj z jajkami (użyj spiralnych końcówek). Gotowe, przełóż do rękawa cukierniczego i nadaj dowolny kształt. Piecz w 200oC przez 20-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie ciastka czekoladowe przekrój na połówki.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 200 ml soku z cytryn,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 2 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, umieść w garnku. Gotuj przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Krem schłódź w lodówce, a następnie dodawaj stopniowo miękkie masło. Ucieraj, aby uzyskać puszystą masę.

Ciastka czekoladowe przełóż kremem. Wierzch możesz udekorować polewą czekoladową.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply