Doskonały przepis na eklerki – ciastka czekoladowe
04/25/2019
Prawdopodobnie pochodzą z Francji, ale zyskały uznanie na całym świecie. Eklerki, bo o nich mowa, cieszą się ogromną popularnością. Kruche na zewnątrz i miękkie w środku, rozpływają się w ustach. Ich nieco wytrawny smak przełamuje słodki krem. Aby skosztować tych ciastek, wcale nie musisz wyruszać w podróż do Francji. Możesz przyrządzić je samodzielnie. Poznaj sprawdzony przepis na eklerki.
Eklerki to ciastka, które powstają z ciasta parzonego. Chociaż tradycyjnie mają one podłużny kształt, można formować je w dowolny sposób.
Eklerki – przepis podstawowy
Jeśli chodzi o eklerki, przepis doskonały pozwala uzyskać idealne w smaku ciastka. W wersji podstawowej przyrządzane są wyłącznie z białej mąki – bez żadnych dodatków.
Składniki na ciasto na eklerki:
- 50 ml mleka,
- 90 g mąki,
- 100 ml wody,
- 75 g masła,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 3 jajka.
Wodę wlej do rondelka. Dodaj masło i mleko. Gotuj do połączenia składników, a następnie dodaj cukier i odrobinę soli. Wsyp mąkę i ponownie wymieszaj. Gdy ciasto na eklerki stanie się jednolite i szkliste, przełóż je do miski. Wbij jajka – jedno po drugim. Zmiksuj.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blachę – kształt ciastek może być dowolny. Wstaw na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180oC. Po wystudzeniu przekrój eklerki na pół.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g serka mascarpone,
- 200 g śmietany kremówki 30%,
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej.
Serek delikatnie zmiksuj. Dodaj kremówkę i ubijaj na sztywną masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Zimną czekoladę dodaj do masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.
Przekrojone eklerki przekładaj kremem czekoladowym. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać pomadą czekoladową.
Eklerki w wersji czekoladowej – przepis
Jeśli masz ochotę na ciastka czekoladowe, możesz przygotować eklerki w takim wariancie.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego kakao,
- 4 jajka.
W garnku zagotuj wodę z masłem. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z kakao. Mieszaj do momentu, w którym masa stanie się szklista i łatwo odchodzi od garnka. Pozostaw do ostudzenia.
Ciasto zmiksuj z jajkami (użyj spiralnych końcówek). Gotowe, przełóż do rękawa cukierniczego i nadaj dowolny kształt. Piecz w 200oC przez 20-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie ciastka czekoladowe przekrój na połówki.
Składniki na krem cytrynowy:
- 200 ml soku z cytryn,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 2 żółtka,
- 2 całe jajka,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, umieść w garnku. Gotuj przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Krem schłódź w lodówce, a następnie dodawaj stopniowo miękkie masło. Ucieraj, aby uzyskać puszystą masę.
Ciastka czekoladowe przełóż kremem. Wierzch możesz udekorować polewą czekoladową.
No Comments