Eklery kakaowe z aksamitna polewą czekoladową
11/08/2020
Kruche, kakaowe ciasteczko wypełnione delikatnym kremem z mascarpone i polane gładką, aksamitną polewą czekoladową – brzmi pysznie, prawda? Eklery to deser, który doskonale smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy lub jako przekąska podczas przyjęcia. Chcesz zaskoczyć swoich gości i podać im coś wyjątkowego? Wybierz ten przepis na eklery kakaowe i zostań królową słodkich wypieków!
Do przygotowania tego deseru niezbędny jest rękaw cukierniczy. Z łatwością kupisz go w sklepie z akcesoriami kuchennymi.
Przepis na eklery kakaowe
Przygotuj płaską blachę – posmaruj ją delikatnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła,
- 375 ml wody,
- 20 g cukru pudru,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 60 g kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,
- 180 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 6 jajek.
Przygotowanie:
Do misy przesiej mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i kakao. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i podgrzej aż do wrzenia. Kiedy tłuszcz będzie gorący, zmniejsz moc palnika i wsyp wszystkie suche składniki. Energicznie wymieszaj zawartość naczynia, aby nie powstały grudki. Kiedy masa będzie gładka i lśniąca, wyłącz palnik i pozostaw ją do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami. Pamiętaj o tym, żeby składniki dodawać pojedynczo i za każdym razem dokładnie wszystko wymieszać. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskaj na blachę podłużne porcje ciasta. Zadbaj o to, żeby zachować między nimi dużą odległość, ponieważ ciastka bardzo rosną podczas pieczenia i mogą się skleić.
Tak przygotowane eklery piecz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220℃. Po tym czasie wyciągnij wypiek i przełóż na kratkę do wystygnięcia. Zimne ciastka przekrój poziomo na pół, aby łatwiej było je udekorować polewą czekoladową z tego przepisu: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.
Przepis na masę do eklerów kakaowych
Jeśli chcesz zaskoczyć gości, możesz dodać do kremu barwnik, np. różowy lub niebieski. Kolorowy dodatek nie zmienia smaku ani konsystencji kremowej masy, a wygląda bardzo atrakcyjnie.
Składniki na krem:
- 375 g serka mascarpone,
- 90 g cukru pudru,
- 300 ml śmietanki kremówki 30%,
- opcjonalnie: barwnik spożywczy.
Przygotowanie masy:
Zimną kremówkę ubij na wysokich obrotach na bitą śmietanę. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone i następnie dodaj go do ubitej śmietany. Szybko wymieszaj składniki, a na koniec dodaj barwnik spożywczy.
Jak przygotować polewę czekoladową do eklerów?
Chcesz uzupełnić kakaowy smak eklerów? Przygotuj polewę czekoladową z czekolady. Aby ją zrobić, potrzebujesz 3 tabliczek czekolady mlecznej E.Wedel.
Połam ją na kostkę, a następnie wsyp do metalowej miski. Umieść naczynie nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj czekoladę, aż się rozpuści.
Składanie eklerów kakaowych
Górną część ciastka zanurz w gorącej czekoladzie, posyp np. wiórkami kokosowymi i odłóż do wystygnięcia. Krem z mascarpone przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na spód eklerów. Następnie przykryj masę górną częścią ciasta.
Tak przygotowany deser przechowuj w chłodnym miejscu. Gotowe!
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-przygotowac-pyszne-brownie-z-bananami-karmelem-i-bita-smietana/
No Comments