Blog

Elegancki deser lodowy z polewą czekoladową – przepis

Przed Tobą ważna kolacja i szukasz pomysłu na wyjątkowy, bardzo elegancki deser? A może ustalasz menu na uroczystość i chcesz podać coś pysznego, a jednocześnie niebanalnego? Świetnie sprawdzą się lody zaserwowane pod postacią wytwornego deseru. Całość doskonale uzupełni gorzka, delikatnie lepka polewa czekoladowa. Postaw na ten przepis, a Twoi goście z pewnością będą zachwyceni.

Deser lodowy to sprawdzona propozycja. W końcu lody kochają wszyscy – duzi i mali. Wystarczy, że podasz je w oryginalny sposób, a z pewnością podkreślą podniosłość chwili. Sprawdź, jak przygotować ten smakołyk z polewą czekoladową z czekolady.

Jak zrobić deser lodowy z polewą czekoladową?

Przed wykonaniem deseru zadbaj o eleganckie, kryształowe pucharki. Kupisz je w popularnych sklepach z zastawą.

Składniki na lody waniliowe:

  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 300 ml syropu klonowego,
  • 3 sztuki laski wanilii.

Wykonanie:

Śmietankę schłodź, a następnie ubij na wysokich obrotach na bitą śmietanę. Syrop klonowy umieść w rondelku, dodaj ziarenka z lasek wanilii i podgrzej. Żółtka zmiksuj na puszystą masę, a następnie stopniowo wlej do nich gorący syrop klonowy. Ubijaj, aż całość wystygnie. Następnie do składników dodaj bitą śmietanę. Delikatnie połącz zawartość za pomocą dużej łyżki.

Tak przygotowane lody przełóż do naczynia żaroodpornego lub miski. Następnie umieść naczynie w zamrażarce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Składniki na lody czekoladowe:

  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 8 żółtek,
  • 600 ml mleka,
  • 90 g cukru,
  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel.

Wykonanie:

Czekolady pokrój na drobne kawałki. Śmietankę i mleko podgrzej w rondelku. Następnie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połowę gorącego mleka dodaj do utartych żółtek i połącz je z pozostałym płynem. Podgrzewaj powoli, aby masa zaczęła się lepić, ale nie doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj pokrojone czekolady i wymieszaj. W razie potrzeby zblenduj składniki.

Lody umieść w naczyniu (może być to samo, w którym znajdują się lody waniliowe) i umieść w zamrażarce. Pamiętaj, żeby mieszać lody co 3 godziny.

Jak zrobić polewę czekoladową do deseru lodowego?

Idealny sos czekoladowy jest gładki, gorzki i delikatnie lejący. Przygotujesz go z:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej ją na małej mocy palnika. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i poczekaj, aż składniki się połączą. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki, a jeśli są grudki, użyj miksera do ich rozbicia.

Jak podać elegancki deser lodowy z sosem czekoladowym?

Do dekoracji deseru lodowego będziesz potrzebować:

  • cukru,
  • lasek wanilii,
  • bitej śmietany,
  • listków świeżej mięty,
  • kilku sztuk malin, jagód lub truskawek.

Bitą śmietanę wykonasz z 200 ml śmietanki kremówki 30%. Wystarczy, że schłodzoną śmietankę ubijesz na puszysty krem.

Rant pucharków zanurz w wodzie, a następnie obtocz w cukrze. Na dno naczynia nałóż dużą porcję bitej śmietany, następnie polej ją sosem czekoladowym i dodaj na wierzch 3 gałki lodów waniliowych. Polej wszystko cienkim strumieniem polewy czekoladowej. Następnie wetknij w środek deseru laskę wanilii, dodaj kilka owoców, a na środku połóż kilka listków mięty.

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/tartaletki-z-czekolada-i-marakuja/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply