Blog

Ganasz czekoladowy

Jesteś miłośnikiem czekolady i nie wyobrażasz sobie dnia bez słodkiego deseru? A może spodziewasz się gości i nie wiesz co przygotować do popołudniowej kawy? W tym przypadku idealnie sprawdzi się ganasz czekoladowy, który ma niepowtarzalny smak i można wykorzystać go na wiele różnych sposobów.

 

Ganasz pochodzi z Francji, chociaż cieszy się popularnością na całym świecie. Ten mocno czekoladowy krem zdobył podniebienie niejednego smakosza słodkich przekąsek. Kakaowe naleśniki z dodatkiem ganaszu czekoladowego nabierają zupełnie nowego smaku. Możesz jednak wykorzystać go także do innych wypieków. Postaw na sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.

 

Jak przygotować idealny ganasz czekoladowy?

Przygotowanie idealnego ganaszu czekoladowego jest bardzo proste, pod warunkiem, że będziesz postępował zgodnie ze wskazówkami, znajdującymi się w niniejszym przepisie. Kluczowe jest w tym przypadku dobranie sprawdzonych produktów wysokiej jakości. Dotyczy to przede wszystkim czekolady, która jest bohaterem tego kremu. Konieczne jest także zachowanie wszelkich proporcji. Tylko wtedy uda Ci się przygotować ganasz o idealnej konsystencji i doskonałych walorach smakowych.

 

Jak wygląda przygotowanie ganaszu krok po kroku?

Podstawą pysznego czekoladowego ganaszu są tylko 2 składniki. Żeby uzyskać idealny krem, musisz przygotować:

  • 2 tabliczki czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%.

 

  1. Tabliczki czekolady podziel na kostki lub za pomocą noża drobno je posiekaj. Im mniejsze będą kawałki, tym szybciej je później rozpuścisz.
  2. Do niewielkiego rondelka wlej wodę, a następnie ją zagotuj. Na górze połóż naczynie szklane lub ceramiczne – przełóż do niego przygotowaną czekoladę. Całość dokładnie mieszaj do czasu całkowitego roztopienia się i uzyskania jednolitej konsystencji. To tak zwana kąpiel wodna.
  3. Do drugiego naczynia przełóż przygotowaną śmietankę i stopniowo, cały czas mieszając, wlewaj do niej roztopioną czekoladę. Całość należy łączyć ze sobą aż do uzyskania pożądanej, jednolitej masy.
  4. Odłóż naczynie na bok i pozwól przygotowanej masie ostygnąć. Przygotowany w ten sposób ganasz będzie idealnym dodatkiem do Twoich wypieków czy innych słodkich przekąsek.

 

Do czego można wykorzystać ganasz czekoladowy?

Prawidłowo przygotowany ganasz powinien mieć lekko płynną konsystencję. Dopiero po całkowitym wystudzeniu przybiera formę stałą, ale łatwą do krojenia. Płynny krem czekoladowy możesz wykorzystać do polania nim swoich ulubionych deserów – np. własnoręcznie przygotowanych lodów czy naleśników na słodko. Lekko zastygnięty nadaje się do tynkowania wypieków – po zastygnięciu tworzy jednolitą, czekoladową warstwę.

 

Wiele osób wzbogaca przepis na babkę czekoladową i dodaje do niej ganasz. Płynnym kremem polewa się dokładnie wybrane partie ciasta. Możesz wspomóc się w tym specjalną kopystką cukierniczą, która posłuży Ci do jego precyzyjnego aplikowania. Po zastygnięciu nie twardnieje on tak jak gotowe polewy. Oznacza to, że możesz wygodnie kroić swoje ciasto, bez obaw o pękanie całej struktury.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply