Blog

Granola z kawałkami czekolady

owsianka z czekoladą

Lubisz pożywne, sycące, a zarazem słodkie śniadania? Jesteś wielkim smakoszem czekolady? Oznacza to, że powinieneś poznać przepis na czekoladową granolę. Jeśli przygotujesz jej zapas, to będziesz mógł codziennie jeść błyskawiczne, bardzo smaczne śniadanie czy przekąskę w czasie pracy. Dowiedz się, jak zrobić chrupiącą domową granolę z kawałkami czekolady!

Pomysły na granolę

Granola to świetna alternatywna dla musli – jest przyjemnie chrupiąca, a dzięki prażeniu zbóż i orzechów ma wyjątkowy smak.

Do granoli możesz dodać czekoladę, ale warto ją jeść także z suszonymi owocami – np. ze śliwkami. Jej zaletą jest to, że można ją dość długo przechowywać, dzięki czemu ta smaczna przekąska jest zawsze pod ręką. To pomysł na szybki, pożywny posiłek w czasie pracy, podróży, a nawet podczas przerwy w zajęciach szkolnych.

Przygotowaliśmy łatwy przepis na granolę, która dobrze zastąpi podczas śniadania tradycyjne kanapki, owsiankę czy kakaowe naleśniki.

Czego potrzebujesz, aby przygotować granolę?

Istnieje wiele przepisów na czekoladową granolę, jednak wykorzystanie tej receptury, to sposób na przygotowanie wyjątkowo smacznej przekąski. Aby ją zrobić, potrzebujesz:

  • 400 g płatków owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 30 g orzechów nerkowca – możesz je też zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych, zmiennych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 150 g miodu lub syropu klonowego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 tabliczki czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel.

Jeśli masz ochotę także na słodkie ciasto z kakao w roli głównej, wypróbuj przepis na babkę czekoladową.

Granola z kawałkami czekolady – sposób przygotowania

Jeśli chcesz przygotować, chrupiącą, czekoladową granolę:

  • do dużego garnka wlej sok pomarańczowy, a gdy nieco go podgrzejesz, dodaj do niego miód lub syrop klonowy i dokładnie wymieszaj te składniki
  • orzechy i płatki owsiane upraż w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C – wystarczy, że spędzą one ok. 15 min. w piecu
  • do pomarańczowo-miodowego płynu dodaj płatki owsiane, orzechy, suszoną żurawinę, rodzynki, cynamon i kakao
  • całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia
  • mieszankę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – postaraj się rozdzielać większe, zlepione kawałki, tak aby granola równomiernie podpiekała się z każdej strony
  • włóż blachę do piekarnika ustawionego na temperaturę 160 °C – granola powinna być gotowa po ok. 40 minutach. W czasie pieczenia co kilka minut ją mieszaj
  • po upieczeniu granoli nie wyjmuj jej z piekarnika – otwórz drzwiczki i pozwól jej ostygnąć w piecyku
  • czekoladę posiekaj na kawałki i dodaj do granoli już po wyjęciu jej z piekarnika.

Gotową granolę przełóż do suchego słoika lub puszki. Jeśli będzie szczelnie zamknięta, to możesz ją przechowywać nawet przez ok. 3 tygodnie.

Jak jeść granolę?

Mieszanka podpieczonych zbóż i bakalii świetnie smakuje z ciepłym i zimnym mlekiem. Granolę Można też jeść ją z jogurtem, kefirem czy z maślanką. Są też tacy, którzy jedzą ją jako suchą przekąskę.

Oprócz tego można wykorzystać ją do upieczenia ciasta, słodkich batoników czy jako dodatek do koktajli.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply