Blog

Jak dużo rabarbaru potrzeba do przygotowania kremu czekoladowego?

Rzewień zwyczajny, znany bardziej jako rabarbar, to bardzo intrygująca roślina. Co ciekawe, powszechnie uznawana jest za warzywo. Mimo to świetnie sprawdza się jako składnik słodkich deserów ze względu na swój specyficzny, kwaśny smak. Jeśli na myśl o połączeniu kwaskowatego smaku z delikatnym czekoladowym kremem, robisz się głodny — ten przepis jest jak najbardziej dla ciebie! Sprawdź, ile rabarbaru potrzebujesz do przyrządzenia idealnego kremu czekoladowego z tym dodatkiem.

Skąd rabarbar wziął się w kuchni?

Zanim odkryto, że ogonki liściowe rabarbaru stanowią świetny dodatek do deserów, był on powszechnie wykorzystywany jako roślina lecznicza. W Chinach dla celów medycznych to czerwono-zielone warzywo znajduje zastosowanie już od kilku tysięcy lat. Pierwszy raz jako składnik ciasta wykorzystano go dopiero pod koniec XVIII wieku w Anglii.

Obecnie rabarbar uprawia się w celach spożywczych na całym świecie, m.in. w Anglii, w Nowej Zelandii, w Kanadzie, w  Stanach Zjednoczonych. W Polsce wiele osób sadzi go w przydomowych ogródkach i na działkach.

Rzewień zwyczajny zyskał popularność dzięki walorom smakowym. Ze względu na kwaśny i unikalny smak jest popularnym składnikiem kompotów, dżemów i pysznych deserów. Nadal zastanawiasz się, jak przygotować krem czekoladowy z dodatkiem rabarbaru? Czas na przepis!

Przepis na krem czekoladowy z rabarbarem

Przygotowanie kremu czekoladowego z rabarbarem jest proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Jeśli masz ochotę na przepyszny deser, przekonaj się sam!

Lista składników:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej E.Wedel (z powodzeniem można wykorzystać także czekoladę mleczna lub deserową),
  • 150 g herbatników lub ciastek owsianych,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 500 g rabarbaru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania kremu czekoladowego z dodatkiem rabarbaru.

  1. Masło roztop w rondelku. Ciastka pokrusz na drobne kawałeczki w melakserze lub za pomocą tłuczka.
  2. Wymieszaj masło z ciasteczkami i wyłóż na dno 10 małych miseczek.
  3. Połam czekoladę na kostki i rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej, a następnie ostudź.
  4. Ostygniętą czekoladę połącz z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszaj łyżką do powstania gładkiej masy.
  5. Mocno schłodzoną śmietankę przelej do miski. Ubij ręcznie lub mikserem, aż będzie całkowicie sztywna.
  6. W oddzielnym pojemniku połącz masę czekoladowo-serową z ubitą śmietanką.
  7. Umyty rabarbar pokrój w niewielką kostkę, a następnie umieść w rondelku z cukrem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5-7 minut. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie zamieszaj i pozostaw do wystudzenia.
  8. Ostudzony rabarbar z cukrem przełóż do miseczek z ciasteczkowym spodem. Na sam koniec przykryj całość warstwą kremu czekoladowego.

Tak przygotowany krem czekoladowy z rabarbarem można bez problemu wykonać dzień przed podaniem. Po schłodzeniu w lodówce będzie smakował równie dobrze, jak od razu po przyrządzeniu. Podaj go domownikom jako deser-niespodziankę – z pewnością poproszą o dokładkę.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply