Blog

Jak przygotować kremowe fondue z czekolady?

Fondue Czekoladowe

Czekoladowe desery sprawdzą się w każdej sytuacji, a najlepsze są te, które można przygotować na szybko. Zamiast zaspokoić chęć na coś słodkiego tradycyjną tabliczką czekolady, przygotuj z niej fondue! To prosty sposób na efektowne urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi, wieczoru we dwoje lub relaksu w samotności. Sprawdź nasz przepis na wyjątkowe fondue czekoladowe!

Fondue to nic innego niż roztopiona czekolada, w której macza się kawałki ulubionych owoców. Cały sekret tkwi jednak w odpowiednim skomponowaniu składników, aby masa nie zastygała i była aksamitnie gładka. Ważny jest także wybór czekolady, dlatego podpowiadamy, jak przyrządzić słodkie fondue, które zachwyci każdego.

Co będzie Ci potrzebne do fondue?

Do przygotowania deseru nie są potrzebne trudno dostępne składniki ani profesjonalne urządzenia. Kluczową rolę odgrywa tu czekolada, dlatego jej wybór ma ogromne znaczenie. Przede wszystkim musi być dobrej jakości, gdyż absolutnie nie sprawdzą się do tego wyroby czekoladopodobne. W zależności od swoich preferencji, użyj swojej ulubionej. Do przygotowania fondue sprawdzi się zarówno czekolada gorzka, jak i mleczna. Nie należy jednak decydować się na wykorzystanie tabliczki nadziewanej lub z dodatkiem orzechów, gdyż wówczas masa nie będzie płynna i jednolita.

Ważnym elementem deseru są także owoce, które nabija się na patyczki i macza w fondue. Wybierz te, które najbardziej lubisz. Mogą to być np. truskawki, pokrojone banany, maliny, cząstki pomarańczy lub winogrona. Jeżeli nie możesz się zdecydować, przygotuj po prostu miskę z różnymi owocami i sprawdź, które w połączeniu z fondue najbardziej Ci smakują!

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 63% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolada mlecznej E.Wedel,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • Opcjonalnie chilli, imbir, cynamon, wanilia.
  • Ulubione owoce.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka nalej wody i wstaw do niej rondelek ze śmietanką. Przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu.
  2. Połam tabliczkę czekolady na małe kawałki i powoli dodawaj do śmietanki. Pamiętaj, aby cały czas energicznie mieszać masę, żeby czekolada się dobrze rozpuściła. Możesz dodać więcej śmietanki, jeżeli fondue wyszło zbyt gęste. Dodaj także przyprawy, które wybrałeś.
  3. Po rozpuszczeniu i połączeniu wszystkich składników oraz uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, przelej masę do przygotowanego wcześniej naczynia. Może to być specjalny rondelek do fondue lub zwykła miska. Możesz także zaserwować deser prosto z garnka.

Deser jest od razu gotowy do spożycia. Wystarczy tylko nabić ulubione owoce na długi patyczek do szaszłyka i zanurzać je w przygotowanej masie. Opcjonalnie możesz przygotować także fondue w wersji jasnej. Wykorzystaj do tego 3 tabliczki Czekolady białej E.Wedel, a następnie postępuj według kolejnych kroków podanych w przepisie. Taki deser będzie efektownie się prezentował i wyjątkowo smakował. Zamiast owoców możesz wykorzystać także długie biszkopty lub ciastka. Wypróbuj różne opcje i sam zdecyduj, która wersja najbardziej Ci odpowiada!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-fondue-krok-po-kroku/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply