Blog

Jak zrobić ciasto czekoladowe o intensywnym smaku?

ciasto czekoladowe

Masz ochotę na coś intensywnego w smaku i rozpustnego? Ciasto czekoladowe z czekolady na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe! Wykonane według tego przepisu jest cudownie miękkie i puszyste, a przy tym znacznie bardziej czekoladowe niż wiele tradycyjnych murzynków. Najlepiej smakuje pokryte grubą warstwą rozpływającej się w ustach polewy. Można też do niego dorobić krem jak do tortów lub podać z kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami. Na pewno zachwyci!

Wiele czekoladowych wypieków nie ma wystarczająco głębokiego smaku. To dlatego, że często wykorzystują jedynie rozpuszczoną czekoladę lub kakao. Najlepszy efekt daje jednak połączenie tych produktów. Wówczas uzyskuje się pożądaną intensywność smaku, ale również lepszą teksturę. Przedstawiony poniżej przepis to ciasto czekoladowe z czekolady, które mimo pozornej prostoty zachwyca. To dlatego, że jest idealnie zbalansowane. Jego przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne, dlatego poradzi sobie z nim w zasadzie każdy.

Ciasto czekoladowe z czekolady – czego potrzebujesz?

Na ciasto czekoladowe z czekolady nie potrzeba wyszukanych składników. Warto jednak zadbać o to, by te użyte były najwyższej jakości. Mowa tu szczególnie o czekoladzie i kakao, które nadają wypiekowi intensywności.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 250 g masła,
  • 5 średnich jajek w temperaturze pokojowej,
  • 250 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na polewę:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 100 g masła (lub ewentualnie oleju kokosowego).

Podane proporcje wystarczą na tortownicę o średnicy ok. 25 cm lub kwadratową blaszkę o boku 24 cm.

Ciasto czekoladowe z czekolady – sposób wykonania

Procedura przygotowania wypieku jest bardzo prosta:

  1. Zacznij od wymieszania sypkich składników. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Połącz je łyżką lub trzepaczką.
  2. W rondelku umieść masło i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Nie dopuść jednak do wrzenia! Następnie zestaw miksturę z ognia i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Odstaw do przestudzenia.
  3. W tym czasie umieść w misie miksera jaja i cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut lub więcej – jaja powinny nawet potroić swoją objętość, a cukier całkowicie się rozpuścić. Razem muszą stworzyć puszystą i jasną masę. Miksując jajeczny puch na najniższych obrotach miksera, wlewaj do niego stopniowo czekoladową mieszankę. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę z kakao i spulchniaczami. Na tym etapie możesz zamienić mikser na trzepaczkę lub rózgę kuchenną, by upewnić się, że składniki mieszane są bardzo delikatnie.
  4. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem formy i piecz w 170 stopniach 45 – 50 minut, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim ciasto czekoladowe z czekolady jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmij do ostudzenia.
  5. Na końcu przygotuj polewę, roztapiając masło lub olej z posiekaną czekoladą na małym ogniu. Gotowym gładkim sosem polej wypiek. Ciasto czekoladowe z czekolady wchłonie część polewy, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej wilgotne i rozpustne.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply