Jak zrobić ciasto kokosowo-kakaowe?
05/06/2020
Słodki kokos i gorzka czekolada – te dwa smaki harmonijnie się uzupełniają. Stanowią doskonałe połączenie, które warto wypróbować, robiąc wypiek. Deser w proponowanej przez nas formie zachwyci każdego smakosza delicji. Może nawet stanie się ulubionym przysmakiem całej rodziny? Na pewno bez wstydu możesz serwować ciasto kokosowo-kakaowe również na ważnych uroczystościach czy podczas świąt. Pieczemy!
Prezentowany przepis być może nie należy do najłatwiejszych czy najszybszych, ale wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. To ciasto, które składa się z kilku warstw – ciemnej i jasnej, a na wierzchu ma lśniącą czekoladową polewę. Każdy kęs tego deseru to prawdziwa przyjemność.
Przepis na ciasto kokosowo-kakaowe
Wykonanie ciasto kokosowo-czekoladowego trzeba podzielić na kilka etapów. W tym wypieku jedna z warstw to biszkopt – miękki i puszysty. Drugą stanowi ciasto kokosowe, a dla dopełnienia smaku obydwa piętra przekładane są kremem kokosowym. Poniżej lista potrzebnych składników:
- 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 20 dag cukru pudru,
- 20 dag wiórek kokosowych,
- 5 białek,
- cukier wanilinowy,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 500 ml mleka,
- kostka masła,
- 10 łyżek wiórków kokosowych.
Przygotowanie ciasta ciemnego (kakaowego) i jasnego (kokosowego)
Przygotuj dwie miski. W jednej ubij 5 jajek z 1 szklanką cukru do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaj 2 łyżki wody oraz jedną szklankę mąki połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewaj ją do masy i mieszaj – tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji (chodzi o to, żeby masa nie straciła puszystości). Powstałe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
Ciasta możesz piec oddzielnie lub poczekać, aż zrobisz drugi biszkopt. Wtedy razem umieścisz je w piecu na około 20-30 minut (stopień wypieczenia sprawdzaj za pomocą patyczka).
Przygotuj białą bezę. Ubij same białka (5 sztuk) na sztywną i lśniącą pianę, stopniowo dodając do niej cukier. Pod koniec ubijania dodaj do niej bułkę tartą oraz wiórki kokosowe i zamieszaj. Piecz solo lub z kakaowym biszkoptem przez około 20 do 30 minut.
Kiedy ciasta będą w piekarniku, wykonaj masę kokosową
Wymieszaj 250 ml mleka z 3 łyżkami mąki i odstaw. Drugą porcję mleka (250 ml) przelej do garnka i zagotuj z dodatkiem cukru wanilinowego. Po osiągnięciu temperatury wrzenia zmniejsz gaz i dodaj do masy mleko z mąką oraz wiórkami kokosowymi. Trzymaj na niewielkim płomieniu i mieszaj, aby nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. Odstaw do wystygnięcia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj do przygotowanego budyniu, cały czas energicznie mieszając, a najlepiej miksując. W ten sposób powstanie krem do przełożenia biszkoptów. Jeżeli ciasta wystygły, to stwórz kompozycję składającą się z kilku warstw.
Zacznij od biszkoptu (przedziel go na dwie części w poprzek) – wyłóż na niego część masy, a następnie przełóż plackiem bezowym i posmaruj resztą kremu. Na samą górę połóż drugą część biszkoptu i całość polej polewą czekoladową. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Smacznego!
No Comments