Blog

Jak zrobić idealne ciasto na tortille?

Tortilla

Tortilla to znak rozpoznawczy kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj kucharze przygotowują ten placek na ostro, z warzywami strączkowymi i różnymi sosami. Jednak to nie wszystkie jego zastosowania. Warto po niego sięgnąć także podczas przygotowywania… deseru. Ma neutralny smak, dlatego świetnie komponuje się np. z czekoladą. Poznaj nasz przepis na idealną tortillę!

 

Tortilla to zamiennik tradycyjnego naleśnika. Te placki różnią się przede wszystkim konsystencją. Meksykańska propozycja to cienki, chrupki, pszenny lub kukurydziany placek, który należy spożywać na ciepło, inaczej stanie się gumowy – w przeciwieństwie do naleśników, które ciepłe są bardzo elastyczne. Tortille rewelacyjnie sprawdzą się jako deser. Chrupiący placek w połączeniu z delikatnym wnętrzem sprawi, że nie będziesz mógł się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej porcji!

 

Przepis na idealną tortillę

Ciasto na prawdziwą tortillę potrzebuje dużo czasu na leżakowanie. Dlatego zadbaj o to, żeby przygotować deser z odpowiednim wyprzedzeniem.

 

Składniki:

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3,5 łyżki smalcu, masła lub oleju kokosowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki wrzątku.

Przygotowanie tortilli

Wsyp do miski suche składniki – mąkę oraz sól. Dodaj dokładnie odmierzoną ilość tłuszczu – smalcu, masła lub oleju kokosowego. Stopniowo zacznij wlewać gorącą wodę na tłuszcz. Następnie widelcem połącz składniki, a potem zagnieć ciasto na gładką kulę. Wyrabiaj ręcznie przez trzy minuty. Tak przygotowane tortille zawiń w folię spożywczą, umieść w misce i na godzinę pozostaw w temperaturze pokojowej.

 

Po tym czasie podziel kulę na kilkanaście równych części. Z przygotowanych porcji uformuj małe, gładkie kule, przykryj bawełnianą ścierką i ponownie zostaw na kilkadziesiąt minut (maksymalnie 90).

 

Przygotuj patelnię do smażenia naleśników. Weź jedną przygotowaną porcję ciasta i rozwałkuj ją na bardzo cienki placek. Połóż na suchej i rozgrzanej patelni. Smaż 30 sekund aż ciasto nabierze objętości, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem przewróć na drugą stronę i ponownie smaż pół minuty, aż tortilla napełni się powietrzem i pokryje brązowymi plamkami. Następnie znowu przewróć placek na poprzednią stronę, aby jej kształt się ustabilizował i zdejmij na talerz.

 

Usmaż resztę ciasta w podobny sposób.

 

Tortilla na słodko


Do przygotowania deseru z wykorzystaniem pszennego placka potrzebujesz bananów i polewy czekoladowej.

 

Przepis na polewę czekoladową:

  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 mała śmietanka 30%.

 

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W tym celu do metalowej miski wlej śmietankę i wsyp pokruszoną tabliczkę. Umieść naczynie nad garnkiem z parującą wodą. Po kilku minutach zawartość miski zacznie się rozpuszczać, więc zacznij mieszać. Po połączeniu się składników polewa jest gotowa.

 

Na tortillę nałóż łyżkę polewy czekoladowej. Połóż banana i zawiń placka w rulon. Tak przygotowane tortille polej miodem i wstaw do piekarnika na kilka minut. Po tym czasie wyjmij i podawaj ciepłe. Nie zapomnij o sosie czekoladowym – wspaniale uzupełni słodkie wnętrze placka.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply