Jak zrobić kremowe masło czekoladowe?
07/24/2020
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego i pieszczącego zmysły. To jest taka chwila, w której nie wiadomo, co zadowoli nasz gust i spełni pragnienia. Dzień, w którym zjada się wszystko w zasięgu wzroku i rąk, a jednocześnie nadal jest się głodnym. Na takie okazje najlepsze jest kremowe masło czekoladowe. Sprawdź przepis i zobacz, jak dobrze się spisze!
Kremowe masło czekoladowe idealnie pasuje do naleśników, placków, ciast, ciasteczek i babeczek, a także po prostu na kanapkę. Można je jeść wprost ze słoika i tak podobno smakuje najlepiej. Przygotuj masło czekoladowe i spraw sobie odrobinę przyjemności.
Składniki na kremowe masło czekoladowe
Aby zrobić idealne masło, sięgnij po sprawdzone i dobrej jakości składniki. Dzięki temu na pewno przysmak się uda!
Do przygotowania masła czekoladowego potrzebujesz:
- 1 tabliczkę czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 1 szklankę orzechów laskowych lub migdałów,
- 1,5 szklanki mleka skondensowanego,
- 1 łyżeczkę oleju,
- szczyptę soli.
Jak zrobić kremowe masło czekoladowe?
Pierwszy krok to pozbycie się skórki z orzechów. Weź swoje ulubione i rozsyp na blasze lub patelni, a następnie upiecz lub upraż. Po 15 minutach będą gotowe. Pod wpływem gorącej temperatury skórka oddzieli się od orzecha. Wystarczy tylko ją później zedrzeć. Tak przygotowane orzechy wsyp do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj na gładką papkę.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść wraz z mlekiem skondensowanym w metalowej misce. Ustaw naczynie z zawartością nad garnkiem z gotującą się wodą. Poczekaj chwilę – masa zacznie się rozpuszczać. Kiedy tak się stanie, zacznij mieszać – tak, aby nie powstały grudki.
Do rozpuszczonej czekolady i mleka dodaj orzechową papkę, olej i sól. Wymieszaj wszystko szybkimi ruchami i umieść masło w słoiku. Tak przygotowany produkt jest od razu gotowy do spożycia.
Do czego wykorzystać masło czekoladowe?
Masło czekoladowe świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowymi naleśnikami.
Do ich wykonania potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao ciemne z Ghany,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- szczyptę soli.
Suche składniki przesiej do miski. W wysokim kubku umieść mleko i jajko i dokładnie zmiksuj, żeby składniki się połączyły. Mokrą mieszankę wlej do suchej części ciasta. Za pomocą miksera lub trzepaczki połącz zawartość miski – tak aby nie pozostały żadne grudki. Następnie smaż naleśniki z obu stron na suchej patelni. Gdy będą gotowe, zsuń je na talerz.
Jeśli masz trudności z przywierającymi naleśnikami, sięgnij po masło i natłuść patelnię przed wylaniem na nią ciasta. Podawaj naleśniki na śniadanie z masłem czekoladowym i sezonowymi owocami. Rodzina z pewnością będzie zachwycona Twoją pomysłowością!
Masło czekoladowe sprawdzi się także jako nadzienie do muffinek. Wystarczy, że podczas nakładania ciasta do foremek na babeczki, położysz w środku niewielką warstwę masła czekoladowego. Taki dodatek będzie miłym urozmaiceniem deseru.
Przygotowanie prawdziwego i pełnego aromatu masła czekoladowego zajmie Ci maksymalnie 15 minut! Przygotuj je już dziś i daj się zachwycić!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowy-sos-do-miesa/
No Comments