Blog

Jaki krem pasuje do babeczek czekoladowych?

Babeczki czekoladowe to deser, który nie wymaga wiele pracy, a jest bardzo efektowny i smaczny. Jego wykonanie jest proste i nie zajmuje więcej niż 30 minut. Sprawdzi się doskonale podczas niespodziewanej wizyty gości lub gdy nagle u któregoś z domowników pojawi się ochota na coś słodkiego. Babeczki czekoladowe świetnie komponują się z kremami o różnym smaku, jednak który z nich jest najlepszy? Sprawdź możliwe opcje i podejmij decyzje!

Babeczki czekoladowe — przepis podstawowy

Przygotowanie masy na babeczki oraz ich upieczenie zajmie ci maksymalnie 35 minut. Poniżej znajduje się podstawowy przepis na pyszne, mocno czekoladowy deser, który następnie możesz udekorować dowolną masą. Z poniższego przepisu otrzymasz około 10-12 babeczek.

Składniki suche:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel.

Składniki mokre:

  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 120 ml oleju.

Przygotowanie babeczek czekoladowych:

  1. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj w jednej misce z pokrojoną w kosteczkę czekoladą.
  2. Jajka, mleko i olej umieść w drugim naczyniu i połącz dokładnie z użyciem trzepaczki.
  3. Składniki mokre przelej do suchych. Następnie delikatnie wymieszaj je łyżką tylko do połączenia składników.
  4. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierowymi papilotkami lub do silikonowych papilotek do ¾ objętości. Następnie umieść babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 20-25 minut.

Krem mocno czekoladowy

Amatorom czekolady z pewnością przypadnie do gustu klasyczny krem do babeczek mocno czekoladowy. Jego intensywny smak doskonale podkreśla charakter wypieku. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować: 250 ml śmietany kremówki 36% i dwóch tabliczek czekolady.

Śmietanę najpierw podgrzej, a następnie po zdjęciu z palnika dodaj do niej posiekaną czekoladę. Po kilku minutach możesz wymieszać zawartość rondelka z roztopioną czekoladą. Kolejny krok polega na umieszczeniu powstałej polewy w lodówce do czasu aż konsystencją zacznie przypominać budyń. Wtedy pozostaje tylko ubić powstałą masę mikserem, przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczki.

Owocowy krem malinowy

Krem malinowy z czekoladowymi babeczkami tworzy niezwykle ciekawą kompozycję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Połączenie lekko kwaśnych i soczystych owoców ze słodką czekoladą to kolejny dobry pomysł na udekorowanie deseru. Krem malinowy wykonasz ze 100 g malin, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru i 190 g serka kremowego. Maliny świeże przetrzyj starannie przez sitko. Następnie połącz je z serkami i cukrem aż do uzyskania kremowej masy. Tak powstałym kremem udekoruj babeczki.

Miłośnicy bardziej egzotycznych smaków mogą również spróbować babeczek czekoladowych z kremem mango. Takie niebanalne połączenie czekolady i tropikalnego owocu zaskoczy wszystkich koneserów słodkości!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply