Jaki krem pasuje do babeczek czekoladowych?
09/09/2022
Babeczki czekoladowe to deser, który nie wymaga wiele pracy, a jest bardzo efektowny i smaczny. Jego wykonanie jest proste i nie zajmuje więcej niż 30 minut. Sprawdzi się doskonale podczas niespodziewanej wizyty gości lub gdy nagle u któregoś z domowników pojawi się ochota na coś słodkiego. Babeczki czekoladowe świetnie komponują się z kremami o różnym smaku, jednak który z nich jest najlepszy? Sprawdź możliwe opcje i podejmij decyzje!
Babeczki czekoladowe — przepis podstawowy
Przygotowanie masy na babeczki oraz ich upieczenie zajmie ci maksymalnie 35 minut. Poniżej znajduje się podstawowy przepis na pyszne, mocno czekoladowy deser, który następnie możesz udekorować dowolną masą. Z poniższego przepisu otrzymasz około 10-12 babeczek.
Składniki suche:
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel.
Składniki mokre:
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- 120 ml oleju.
Przygotowanie babeczek czekoladowych:
- Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj w jednej misce z pokrojoną w kosteczkę czekoladą.
- Jajka, mleko i olej umieść w drugim naczyniu i połącz dokładnie z użyciem trzepaczki.
- Składniki mokre przelej do suchych. Następnie delikatnie wymieszaj je łyżką tylko do połączenia składników.
- Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierowymi papilotkami lub do silikonowych papilotek do ¾ objętości. Następnie umieść babeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 20-25 minut.
Krem mocno czekoladowy
Amatorom czekolady z pewnością przypadnie do gustu klasyczny krem do babeczek mocno czekoladowy. Jego intensywny smak doskonale podkreśla charakter wypieku. Do jego przyrządzenia będziesz potrzebować: 250 ml śmietany kremówki 36% i dwóch tabliczek czekolady.
Śmietanę najpierw podgrzej, a następnie po zdjęciu z palnika dodaj do niej posiekaną czekoladę. Po kilku minutach możesz wymieszać zawartość rondelka z roztopioną czekoladą. Kolejny krok polega na umieszczeniu powstałej polewy w lodówce do czasu aż konsystencją zacznie przypominać budyń. Wtedy pozostaje tylko ubić powstałą masę mikserem, przełożyć ją do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować babeczki.
Owocowy krem malinowy
Krem malinowy z czekoladowymi babeczkami tworzy niezwykle ciekawą kompozycję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Połączenie lekko kwaśnych i soczystych owoców ze słodką czekoladą to kolejny dobry pomysł na udekorowanie deseru. Krem malinowy wykonasz ze 100 g malin, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru i 190 g serka kremowego. Maliny świeże przetrzyj starannie przez sitko. Następnie połącz je z serkami i cukrem aż do uzyskania kremowej masy. Tak powstałym kremem udekoruj babeczki.
Miłośnicy bardziej egzotycznych smaków mogą również spróbować babeczek czekoladowych z kremem mango. Takie niebanalne połączenie czekolady i tropikalnego owocu zaskoczy wszystkich koneserów słodkości!
No Comments