Blog

Kokosowe ciasto z białą czekoladą – przepis

Kokos, ze względu na to, że jest bezglutenowy oraz ma oryginalny smak, jest coraz bardziej popularny w kosmetyce i gotowaniu. Jednak nie warto zapominać o jego roli w cukiernictwie. Intrygujący smak wiórek kokosowych świetnie łączy się z biszkoptem
i białą czekoladą. Warto wykorzystać to połączenie w najlepszym kokosowym cieście z białą czekoladą. Wypróbuj ten przepis.
 

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować dwóch jasnych biszkoptów oraz kokosowo-czekoladowego kremu. Postępuj dokładnie według wskazówek, a w efekcie będziesz cieszyć się smakiem pysznego ciasta z białą czekoladą.

Składniki na udany, kokosowy biszkopt:

  • 6 jajek rozmiar L,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek wiórek kokosowych,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do dzieła!

Przed przystąpieniem do wykonania ciasta z białą czekoladą umyj dokładnie ręce, przygotuj stanowisko pracy oraz wyciągnij potrzebne składniki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową.

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij na sztywną, błyszczącą pianę.
  3. Żółtka ubij z cukrem do uzyskania puszystej jajecznej masy.
  4. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki kokosowe.
  5. Do suchych składników wlej żółtka wymieszane z cukrem.
  6. Do połączonych składników dodaj powoli ubite białka.
  7. Delikatnie wymieszaj elementy za pomocą łyżki. Nie miksuj.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3- minut.

Wskazówki:

Pamiętaj o tym, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Nagła zmiana temperatury spowoduje, że ciasto się zapadnie.

Po upieczeniu upuść biszkopt z wysokości ok. 50 cm na blat lub stół. To nagle uwolni z niego całe powietrze i zapobiegnie powstaniu dołka. Nie bój się, to bezpieczny zabieg, często stosowany przez zawodowych cukierników.

Przygotowanie masy z białą czekoladą

Kokosowe ciasto z białą czekoladą potrzebuje idealnej masy czekoladowej.

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 2 opakowania śmietanki kremówki 30% (660 ml).

Przygotowanie:

  1. Pokrój czekoladę na małe kawałeczki.
  2. Do szklanej miski wlej śmietankę i dodaj czekoladę.
  3. W garnku zagotuj wodę.
  4. Umieść miskę nad wodą.
  5. Mieszaj zawartość naczynia aż do połączenia się składników.
  6. Rozpuszczoną czekoladę umieść w lodówce na noc.
  7. Do misy miksera wlej zimną białą czekoladę i dodaj serek mascarpone.
  8. Ubijaj składniki do uzyskania sprężystej masy.

Uwaga!

Zbyt długie ubijanie kremu może zamienić go w masło. Trzeba stale obserwować konsystencję i przerwać miksowanie w odpowiednim momencie.

Ciasto z białą czekoladą krok po kroku

Teraz pozostało Ci tylko złożyć wszystkie elementy ciasta w jedną całość.

Upieczony biszkopt przetnij ostrym nożem na pół. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli przytrzymasz ciasto od góry deską do krojenia.

Na spód kokosowego ciasta nałóż masę z białą czekoladą. Przykryj masę drugą częścią biszkoptu.

Dekoracja ciasta z białą czekoladą

Choć pyszne, nie zachęca wyglądem. Warto wykorzystać do dekoracji resztę kremu, który został po przekładaniu biszkoptów.

Masę włóż do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego (w którym trzeba odciąć jeden róg). Sprawnymi ruchami stwórz na wierzchu ciasta z białą czekoladą wesołe wzorki. Na koniec posyp wszystko wiórkami kokosowymi i ciesz się przepysznym deserem.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply