Kremówki przekładane musem czekoladowym
02/05/2021
Uważasz, że lekkie ciasto i mus o intensywnym, kakaowym smaku to połączenie idealne? W takim razie musisz skusić się na upieczenie tych kremówek! Jeżeli wydaje ci się, że przerasta to twoje umiejętności cukiernicze, uspokajamy – z naszym przepisem bez problemu przyrządzisz wyśmienite ciastka. Przygotuj niezbędne składniki, podwiń rękawy i upiecz przepyszne kremówki przekładane musem czekoladowym!
Kremówki przekładane musem na bazie czekolady to niewielkie, ale wykwintne ciasteczka. Mogą stanowić elegancki deser po świątecznym obiedzie, ale także ciastko do popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Docenisz je za wyjątkowy krem – jest on aksamitny, a jednocześnie ma głęboki, wyrazisty aromat. Ciasto z musem czekoladowym można zjeść zaraz po upieczeniu, jednak warto wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż znacznie lepiej smakuje i prezentuje się po schłodzeniu go w lodówce.
Kremówki przekładane musem czekoladowym – jakich składników będziesz potrzebował?
Aby upiec ciasto, przygotuj:
- 600 g mąki pszennej
- 500 g masła (zimnego, prosto z lodówki)
- 250 g gęstej śmietany 18%
- opcjonalnie kilka łyżek cukru – jeżeli chcesz, aby samo ciasto także było słodkie
Mus czekoladowy, którym przełożysz ciasto, powstanie z:
- 2 tabliczek czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel
- 6 łyżek cukru pudru
- 600 ml kremówki 30%
- 2 płaskich łyżeczek żelatyny
- ¼ szklanki wody.
Przygotuj też dużą blachę do pieczenia oraz wałek do ciasta.
Jak upiec kremówki przekładane musem czekoladowym?
W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta:
- cukier i przesianą mąkę bardzo dokładnie posiekaj z zimnym masłem
- następnie do powstałej mieszanki dodaj zimnej śmietany. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję, co umożliwi uformowanie jej w kulę
- kulę tą podziel na dwie części – obie owiń folią spożywczą oraz wsadź do lodówki na minimum 5 godzin
- po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj pierwszą część ciasta, złóż je na pół i ponownie rozwałkuj – czynność tą powtórz kilka razy
- przełóż ciasto na blachę, a przed włożeniem do piekarnika wsadź je jeszcze na pół godziny do lodówki
- ciasto piecz w temperaturze 200 °C. Kiedy już znajdzie się ono w piekarniku, analogicznie przygotuj (rozwałkuj, schładzaj), a następnie upiecz drugą część kuli.
Aby przygotować mus czekoladowy:
- żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, a następnie pozwól jej ostygnąć
- czekoladę i kremówkę (200 ml) połącz ze sobą – najlepiej podczas kąpieli wodnej, ale możesz zrobić to też w rondelku z grubym dnem. Powstała masa musi ostygnąć
- pozostałą część kremówki zmiksuj razem z cukrem pudrem
- kiedy rozpuszczona czekolada będzie miała temperaturę pokojową, połącz ją ze śmietaną z cukrem pudrem, a na koniec dodaj żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj – warto użyć do tego miksera
- tak przygotowany mus czekoladowy schładzaj w lodówce do czasu, aż nie wyciągniesz ciasta z piekarnika.
Kiedy dwa blaty zostaną upieczone, poczekaj, aż ostygną. Na koniec przełóż je musem z czekolady, pokrój na kwadratowe kawałki i nieco schłodź w lodówce. Kremówki przekładane musem czekoladowym możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Jeżeli chcesz nieco ułatwić sobie upieczenie tego smakołyku, wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – pamiętaj jednak, że nic nie równa się smakowi domowych wypieków.
No Comments