Blog

Łatwe ciasto bananowe z kakao i czekoladą

ciasto czekoladowe

Chcesz zrobić smaczny i prosty, lecz nieco zaskakujący formą deser? Postaw na perfekcyjne połączenie, które ma wielu zwolenników. Na pewno efekt zaskoczy wszystkich degustatorów, a Tobie przyniesie uznanie. O czym mowa? O bananach, kakao i czekoladzie, które świetnie się uzupełniają. Mogą występować w formie muffin lub klasycznego ciasta, ale ciekawą opcją jest zawinięcie całych bananów w krem oraz biszkopt. Zaskoczony? Do dzieła!

Najbardziej efektowne desery wcale nie muszą być bardzo czasochłonne. Choć w tym przepisie potrzeba nieco cierpliwości oraz precyzji, to dla uzyskania takiego efektu (smakowego i wizualnego) – naprawdę warto!

Ciasto bananowe – przygotowanie krok po kroku

Zacznij od skompletowania składników i przystąp do realizacji receptury w trzech krokach:

  • upiecz biszkopt,
  • zrób krem,
  • wykonaj czekoladową glazurę,
  • zaplanuj dowolną dekorację.

 

Biszkopt

Potrzebne będą:

  • 4 jajka,
  • 100 gramów drobnego cukru,
  • 120 gramów mąki,
  • 30 dag kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubij jajka na puszystą pianę dodając do nich stopniowo cukier. Kiedy masa będzie już jednolita, w drugiej misce połącz składniki mokre, tj. przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Przesiej całość do miski z masą jajeczną i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do prostokątnej foremki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 20 minut. Wyciągnij i zostaw do wystudzenia.

Krem

Potrzebne będą:

  • 1/2 litra mleka
  • 150 gramów cukru,
  • 60 gramów mąki ziemniaczanej,
  • dwie tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 2 białka,
  • 80 gramów masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z mlekiem i cukrem. Wymieszaj ze śmietanką i dodaj mąkę ziemniaczaną, aby zagęścić konsystencję. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka, żeby uzyskać pianę. Całość wymieszaj, jak tylko czekoladowa masa wystudzi się.

Czekoladowa glazura

Potrzebne będą:

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 100 gramów masła.

Rozpuść masło i czekoladę. Zostaw ją, aby polać cały deser.

Ponadto przygotuj kilka bananów.

Po upieczeniu biszkoptu rozłóż go na desce i równomiernie na całości rozprowadź czekoladową masę . Następnie poukładaj na niej banany i zawiń, aby powstała rolada. Całość polej polewą z glazury czekoladowej i posyp wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Włóż do lodówki.

Deser będzie najlepszy po kilku godzinach, kiedy się ochłodzi i nie będzie rozpadał się podczas krojenia. Świetnie smakuje solo lub podawany w towarzystwie lodów czy świeżych owoców.

Szybsza wersja ciasta bananowego

Robienie biszkoptu i masy oddzielnie, a potem łączenie tego w całość nie jest dla Ciebie? Możesz jeszcze bardziej uprościć ten przepis, rezygnując z biszkoptu i mieszając ze sobą poszczególne jego składniki w misce. Banany możesz rozgnieść i dodać do masy lub pokroić w plasterki i ułożyć na blacie. Każda wersja będzie pyszna, ponieważ kluczem do sukcesu są wysokiej jakości produkty, a zwłaszcza oryginalna czekolada oraz kakao.

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply