Blog

Lava cake – ciasto czekoladowe z płynną czekoladą

Elkery

Chcesz przygotować prosty, ale niezwykle efektowny deser? Odpowiedź to: lava cake – ciasto czekoladowe z płynnym środkiem. W związku z tym, że zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa, z pewnością szybko zniknie z talerzyków. Poznaj sprawdzony przepis, by zachwycić swoich gości.

Lava cake to deser cieszący się ogromną popularnością. Chociaż przypomina brownie, nie jest to typowe ciasto czekoladowe – ciężkie i mokre. Jego wyjątkowość polega na płynnym środku – czekolada wylewa się z wnętrza niczym wulkaniczna lawa.

Ciasto czekoladowe z płynnym środkiem – przepis

Jeżeli chcesz przygotować lava cake, musisz dokładnie trzymać się przepisu. Dzięki temu ciasto czekoladowe faktycznie będzie miało płynny środek.

Niezbędne składniki to:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 1 kostka prawdziwego masła
  • 4 jajka rozmiaru M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • szczypta soli
  • odrobina masła + bułka tarta do obsypania formy.

Jak przygotować ciasto czekoladowe krok po kroku?

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, a następnie rozpuść z masłem – do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  2. Cukier, jajka i sól zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj masę czekoladową i miksuj przez chwilę – do połączenia składników.
  5. Formę o wymiarach 20×20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  6. Wlej masę czekoladową i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
  7. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200o
  8. Piecz przez ok. 8-9 minut.
  9. Po wyjęciu odczekaj 2-3 minuty i przełóż na kratkę.
  10. Krój w kwadraty – bezpośrednio przed podaniem.

Ciasto czekoladowe z płynnym środkiem możesz udekorować świeżymi owocami lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Lava cake – o czym pamiętać?

W przygotowaniu lava cake największą trudność sprawia osiągnięcie idealnie płynnego środka. Dlatego warto kierować się poniższymi wskazówkami, dzięki którym uzyskanie perfekcyjnego wypieku będzie znacznie łatwiejsze.

  • Pilnuj czasu pieczenia – nie przetrzymuj ciasta w piekarniku zbyt długo, ponieważ będzie to skutkować wysuszeniem środka. Jeżeli wiesz, że twoje urządzenie grzeje szybko, wówczas możesz nawet skrócić czas pieczenia.
  • Nie dodawaj więcej mąki – zaledwie 2 łyżki mąki pszennej wystarczą. Taka ilość jest odpowiednia do tego, aby ciasto czekoladowe było idealnie kremowe i optymalnie zwarte. Jeżeli mąki będzie więcej, wówczas wypiek będzie przypominać brownie – stanie się gęste i ciężkie.
  • Nie ubijaj białek na pianę – jajka należy dodawać w całości. Jeśli zechcesz nadać ciastu puszystości, wówczas w środku po upieczeniu możesz ujrzeć… pianę zamiast wypływającej czekolady.
  • Ciasto czekoladowe krój po wyjęciu z foremki, np. na paterze – w przeciwnym razie cała płynna czekolada pozostanie w blaszce. Twoi goście nie będą zatem świadkami tego spektakularnego zjawiska, które na każdym robi wrażenie.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że lava cake się uda, możesz najpierw przygotować ciasto z połowy porcji i piec je w kokilkach. Gdy nabierzesz wprawy, wówczas łatwiej będzie przyrządzić wypiek w dużej formie.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply