Lava cake – ciasto czekoladowe z płynną czekoladą
03/10/2021
Chcesz przygotować prosty, ale niezwykle efektowny deser? Odpowiedź to: lava cake – ciasto czekoladowe z płynnym środkiem. W związku z tym, że zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa, z pewnością szybko zniknie z talerzyków. Poznaj sprawdzony przepis, by zachwycić swoich gości.
Lava cake to deser cieszący się ogromną popularnością. Chociaż przypomina brownie, nie jest to typowe ciasto czekoladowe – ciężkie i mokre. Jego wyjątkowość polega na płynnym środku – czekolada wylewa się z wnętrza niczym wulkaniczna lawa.
Ciasto czekoladowe z płynnym środkiem – przepis
Jeżeli chcesz przygotować lava cake, musisz dokładnie trzymać się przepisu. Dzięki temu ciasto czekoladowe faktycznie będzie miało płynny środek.
Niezbędne składniki to:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 1 kostka prawdziwego masła
- 4 jajka rozmiaru M
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 łyżek cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- odrobina masła + bułka tarta do obsypania formy.
Jak przygotować ciasto czekoladowe krok po kroku?
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki, a następnie rozpuść z masłem – do uzyskania aksamitnej konsystencji.
- Cukier, jajka i sól zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
- Dodaj masę czekoladową i miksuj przez chwilę – do połączenia składników.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wlej masę czekoladową i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200o
- Piecz przez ok. 8-9 minut.
- Po wyjęciu odczekaj 2-3 minuty i przełóż na kratkę.
- Krój w kwadraty – bezpośrednio przed podaniem.
Ciasto czekoladowe z płynnym środkiem możesz udekorować świeżymi owocami lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Lava cake – o czym pamiętać?
W przygotowaniu lava cake największą trudność sprawia osiągnięcie idealnie płynnego środka. Dlatego warto kierować się poniższymi wskazówkami, dzięki którym uzyskanie perfekcyjnego wypieku będzie znacznie łatwiejsze.
- Pilnuj czasu pieczenia – nie przetrzymuj ciasta w piekarniku zbyt długo, ponieważ będzie to skutkować wysuszeniem środka. Jeżeli wiesz, że twoje urządzenie grzeje szybko, wówczas możesz nawet skrócić czas pieczenia.
- Nie dodawaj więcej mąki – zaledwie 2 łyżki mąki pszennej wystarczą. Taka ilość jest odpowiednia do tego, aby ciasto czekoladowe było idealnie kremowe i optymalnie zwarte. Jeżeli mąki będzie więcej, wówczas wypiek będzie przypominać brownie – stanie się gęste i ciężkie.
- Nie ubijaj białek na pianę – jajka należy dodawać w całości. Jeśli zechcesz nadać ciastu puszystości, wówczas w środku po upieczeniu możesz ujrzeć… pianę zamiast wypływającej czekolady.
- Ciasto czekoladowe krój po wyjęciu z foremki, np. na paterze – w przeciwnym razie cała płynna czekolada pozostanie w blaszce. Twoi goście nie będą zatem świadkami tego spektakularnego zjawiska, które na każdym robi wrażenie.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że lava cake się uda, możesz najpierw przygotować ciasto z połowy porcji i piec je w kokilkach. Gdy nabierzesz wprawy, wówczas łatwiej będzie przyrządzić wypiek w dużej formie.
No Comments