Magiczne ciasto czekoladowe – prosty przepis
12/19/2019
Chociaż w warunkach domowych w mniej niż godzinę możemy przygotować klasyczne brownie, nic nie stoi na przeszkodzie, by oszczędzając czas, a jednocześnie stworzyć inny wspaniały wypiek na bazie kakao. Dziś mamy przyjemność zaprezentować przepis na magiczne ciasto czekoladowe, który nie wymaga wiele wysiłku. Czekoladowy biszkopt świetnie połączy się z delektującym podniebienie gładkim musem!
Jak przygotować magiczne ciasto czekoladowe?
Podstawę tego wspaniałego ciała będzie stanowił czekoladowo-biszkoptowy spód, który z łatwością upieczesz w domu. Wykorzystaj do tego:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina kawy do nasączenia ciasta
Jeśli nie wiesz, jakie kakao zastosować, polecamy mocno aromatyczne kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dwa żółtka i białko z jednego jajka miksuj wraz z cukrem przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Do naczynia wlej także około 3 łyżki wody i wsyp mąkę oraz pozostałe suche składniki. Wszystkie razem miksuj na wolnych obrotach do momentu, w którym mieszanka będzie miała jednolitą strukturę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i umieść w nim tortownicę lub foremkę z ciastem. Pieczenie powinno trwać najwyżej kwadrans, a efekty możesz sprawdzać przy pomocy patyczka. Gdy będzie suchy, ciasto jest już gotowe. Kiedy biszkopt wystygnie, nasącz go delikatnie odrobiną zaparzonej kawy.
Zniewalający mus czekoladowy
Magiczne ciasto czekoladowe w pełni zasługuje na swoją nazwę dzięki gęstemu czekoladowemu musowi. Aby go przygotować, potrzebujesz:
- 4 tabliczek czekolady
- 500 ml kremówki
- 4 jaj
- 2 łyżek żelatyny
Z naszych doświadczeń wynika, że najwspanialszy mus powstaje, jeśli wykorzysta się do niego dwie tabliczki gorzkiej czekolady i dwie tabliczki mlecznej. W razie potrzeby możesz manipulować tymi proporcjami wedle własnego uznania. Przygotowanie pysznego kremu rozpocznij od umieszczenia miski wypełnionej połową kremówki w kąpieli wodnej. Pamiętaj, by naczynie nie stykało się bezpośrednio z wrzącą wodą. Do śmietany dodaj pokruszoną czekoladę, wymieszaj składniki, a kiedy uzyskasz gładką masę, odstaw naczynie do wystygnięcia.
W tym czasie rozpuść żelatynę w około 50 ml wrzątku. Białka jajek ubij na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. To samo uczyń w oddzielnym naczyniu z pozostałą kremówką. Następnie przez kilka minut ubijaj także żółtka jajek i wszystkie składniki delikatnie wymieszaj łącznie z żelatyną. Efekt powinna stanowić puszysta kremowa masa, która wkrótce stężeje. Zanim to nastąpi, wylej mus na przygotowany wcześniej biszkoptowy spód.
Czym udekorować i jak podawać magiczne ciasto czekoladowe?
Po stężeniu w lodówce, które powinno zająć kilka godzin, ciasto będzie gotowe. Zastanów się, w jaki sposób chcesz je udekorować. Czekolada świetnie smakuje z bitą śmietaną. Latem polecamy sezonowe owoce, a w chłodniejszych porach roku – egzotyczne. Wybór należy do ciebie. Jeśli wypiek przygotowujesz na przybycie gości, warto podawać go w towarzystwie kawy lub herbaty.
No Comments