Makaroniki czekoladowe
03/04/2022
Jesteś czekoladowym łasuchem, który próbował już praktycznie każdego ciasta? Najwyższy czas na francuski przysmak — makaroniki przekładane musem czekoladowym, które zrobisz samodzielnie. Deser jest prosty w przygotowaniu i z pewnością zachwyci każdego.
Czeka Cię ważna uroczystość, ale uważasz, że tort czekoladowy to zbyt banalny deser i nie zaskoczy nikogo? Alternatywą może być przygotowanie makaroników czekoladowych. Jednak ten niezwykły deser będzie nie tylko idealnym dodatkiem do specjalnych uroczystości, ale także do codziennej kawy. Przygotowanie jest proste, a dzięki dobrze dobranym składnikom, makaroniki zawsze wyjdą idealne – niczym z francuskiej kawiarni.
Produkty na czekoladowe makaroniki
Makaroniki czekoladowe to przysmak idealny niezależnie od okazji. Ich przygotowanie z dobrymi składnikami i sprawdzonym przepisem jest niezwykle proste i zawsze Ci się uda.
Do przygotowania czekoladowych pyszności potrzebujesz:
- 80 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
- 4 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 120 g migdałów w płatkach,
- 120 ml mleka,
- 120 g masła,
- szczypta soli.
Przygotowanie makaroników – krok po kroku
Mając wszystkie niezbędne składniki, możesz śmiało przystąpić do przygotowania pysznych makaroników. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, aby uzyskać idealną, czekoladową przekąskę. Przygotowanie makaroników zaplanuj jednak na 3-5 dni przed ich podaniem.
- Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białko umieść w pojemniku bez przykrycia i odstaw w bezpieczne miejsce na wcześniej wspomniany czas. Żółtka jajek nie będą potrzebne do przygotowania makaroników, możesz je wykorzystać do innego przepisu.
- Płatki migdałów zmiel przy użyciu blendera. Dodaj do nich 100 g cukru pudru i dokładnie wymieszaj oba składniki.
- Po 3-5 dniach ubij białka na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli oraz 50 g cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej piany.
- Do ubitej piany dodaj zblendowane migdały wymieszane z cukrem pudrem i kakao. Całość dokładnie wymieszaj — używając do tego szpatułki.
- Przygotuj średniej wielkości blaszki do pieczenia, wyłóż je papierem do pieczenia i wykładaj na nie porcje przygotowanej masy. Pomocne będzie używanie łyżeczki, aby uzyskać jednakowe porcje. Możesz także użyć zamiennie rękawa cukierniczego. Porcje ciasta powinny mieć wielkość około 3 centymetrów, pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy nimi.
- Przygotowane blaszki z ciastem odstaw na pół godziny, aby delikatnie wyschły i nie kleiły się do palców po ich dotknięciu.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 140˚C — włóż blaszki z makaronikami i piecz je przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj mus czekoladowy. W naczyniu zagrzej mleko. Podziel czekoladę na kostki, a następnie dodaj je wraz z pokrojonym masłem do rondelka z mlekiem. Całość mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na bok, aby przygotowany mus zdążył ostygnąć.
- Upieczone makaroniki zdejmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia.
- Ostudzone makaroniki smaruj przygotowanym musem po płaskiej stronie i składaj po dwa. Gotowe!
No Comments