Blog

Makaroniki czekoladowe

Jesteś czekoladowym łasuchem, który próbował już praktycznie każdego ciasta? Najwyższy czas na francuski przysmak — makaroniki przekładane musem czekoladowym, które zrobisz samodzielnie. Deser jest prosty w przygotowaniu i z pewnością zachwyci każdego.

 

Czeka Cię ważna uroczystość, ale uważasz, że tort czekoladowy to zbyt banalny deser i nie zaskoczy nikogo? Alternatywą może być przygotowanie makaroników czekoladowych. Jednak ten niezwykły deser będzie nie tylko idealnym dodatkiem do specjalnych uroczystości, ale także do codziennej kawy. Przygotowanie jest proste, a dzięki dobrze dobranym składnikom, makaroniki zawsze wyjdą idealne – niczym z francuskiej kawiarni.

Produkty na czekoladowe makaroniki

Makaroniki czekoladowe to przysmak idealny niezależnie od okazji. Ich przygotowanie z dobrymi składnikami i sprawdzonym przepisem jest niezwykle proste i zawsze Ci się uda.

 

Do przygotowania czekoladowych pyszności potrzebujesz:

  • 80 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
  • 4 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 120 g migdałów w płatkach,
  • 120 ml mleka,
  • 120 g masła,
  • szczypta soli.

Przygotowanie makaroników – krok po kroku

Mając wszystkie niezbędne składniki, możesz śmiało przystąpić do przygotowania pysznych makaroników. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, aby uzyskać idealną, czekoladową przekąskę. Przygotowanie makaroników zaplanuj jednak na 3-5 dni przed ich podaniem.

  1. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białko umieść w pojemniku bez przykrycia i odstaw w bezpieczne miejsce na wcześniej wspomniany czas. Żółtka jajek nie będą potrzebne do przygotowania makaroników, możesz je wykorzystać do innego przepisu.
  2. Płatki migdałów zmiel przy użyciu blendera. Dodaj do nich 100 g cukru pudru i dokładnie wymieszaj oba składniki.
  3. Po 3-5 dniach ubij białka na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli oraz 50 g cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej piany.
  4. Do ubitej piany dodaj zblendowane migdały wymieszane z cukrem pudrem i kakao. Całość dokładnie wymieszaj — używając do tego szpatułki.
  5. Przygotuj średniej wielkości blaszki do pieczenia, wyłóż je papierem do pieczenia i wykładaj na nie porcje przygotowanej masy. Pomocne będzie używanie łyżeczki, aby uzyskać jednakowe porcje. Możesz także użyć zamiennie rękawa cukierniczego. Porcje ciasta powinny mieć wielkość około 3 centymetrów, pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy nimi.
  6. Przygotowane blaszki z ciastem odstaw na pół godziny, aby delikatnie wyschły i nie kleiły się do palców po ich dotknięciu.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 140˚C — włóż blaszki z makaronikami i piecz je przez 15 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj mus czekoladowy. W naczyniu zagrzej mleko. Podziel czekoladę na kostki, a następnie dodaj je wraz z pokrojonym masłem do rondelka z mlekiem. Całość mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na bok, aby przygotowany mus zdążył ostygnąć.
  9. Upieczone makaroniki zdejmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Ostudzone makaroniki smaruj przygotowanym musem po płaskiej stronie i składaj po dwa. Gotowe!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply