Blog

Maślane ciastka czekoladowe z orzechami – przepis

Ciasto francuskie z czekolada

Szukasz przepisu, który będzie można wykonać z dziećmi? A może masz po prostu ochotę na słodką przekąskę? Potrzebujesz pomysłu na prosty deser, który przygotujesz w kilkanaście minut? Co powiesz na chrupiące maślane ciastka pełne czekoladowego aromatu i wyśmienitych orzechów? Pięknie prezentują się na stole, np. w towarzystwie pierniczków lub kokosanek. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny deser!

 

Maślane ciastka czekoladowe z orzechami to propozycja dla początkujących cukierników. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności ani dostępu do profesjonalnego sprzętu, dlatego z łatwością wykonają je także dzieci.

 

Jak zrobić ciastka czekoladowe?

Przed przystąpieniem do pieczenia przygotuj blachę – posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 200 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 90 g cukru,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 110 g ulubionych orzechów lub migdałów,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Wykonanie:

Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao i sodę. Czekoladę zetrzyj na tarce lub poszatkuj w malakserze na proszek. Ulubione orzechy lub migdały pokrój na kawałki. W osobnym naczyniu umieść masło, cukier oraz jajka i zmiksuj. Pamiętaj o tym, żeby nie ubijać składników, tylko szybko je połączyć.

Do mokrej części ciasta dodaj suche produkty, potem czekoladę i orzechy. Wymieszaj wszystko łyżką, aż uzyskasz gładką masę. Następnie łyżeczką nabierz porcję ciasta i uformuj kulkę. Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze w dużej odległości od siebie.

Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz przez 10 minut. Masa pod wpływem ciepła się spłaszczy. Po tym czasie wyłącz piec i pozostaw wypiek na kilka minut w środku, ponieważ świeżo upieczone ciastka są bardzo miękkie. Kiedy delikatnie stwardnieją, przełóż je na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Jesteś uczulony na orzechy? Nie rezygnuj z pysznego deseru, tylko przygotuj ciastka z tego przepisu:

https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.

 

Jak udekorować ciastka czekoladowe z orzechami?

Chcesz podarować ciastka czekoladowe komuś w prezencie? A może planujesz podać je na stół podczas przyjęcia urodzinowego? Zadbaj o polewę i odpowiednie dekoracje.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 tabliczka czekolady karmelowej,
  • dodatki: wiórki kokosowe, kawałki orzechów, dropsy czekoladowe.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietankę wlej do metalowej miski i dodaj słodki składnik. Podgrzej produkty w mikrofali lub kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszaj masę, żeby pozbyć się grudek. Jeśli masz problem z połączeniem się składników, przetrzyj je np. przez sitko lub energicznie wymieszaj trzepaczką.

Ciepłą czekoladę wylej na ciastka. Następnie wierzch posyp wybranymi dodatkami. Tak przygotowany deser umieść na kilkanaście minut w lodówce, aby polewa zastygła.

 

Ciastka przechowuj w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply