Maślane ciastka czekoladowe z orzechami – przepis
11/17/2020Szukasz przepisu, który będzie można wykonać z dziećmi? A może masz po prostu ochotę na słodką przekąskę? Potrzebujesz pomysłu na prosty deser, który przygotujesz w kilkanaście minut? Co powiesz na chrupiące maślane ciastka pełne czekoladowego aromatu i wyśmienitych orzechów? Pięknie prezentują się na stole, np. w towarzystwie pierniczków lub kokosanek. Dowiedz się, jak przygotować ten pyszny deser!
Maślane ciastka czekoladowe z orzechami to propozycja dla początkujących cukierników. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności ani dostępu do profesjonalnego sprzętu, dlatego z łatwością wykonają je także dzieci.
Jak zrobić ciastka czekoladowe?
Przed przystąpieniem do pieczenia przygotuj blachę – posmaruj niewielką ilością masła i wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki:
- 200 g masła o temperaturze pokojowej,
- 90 g cukru,
- 2 jajka rozmiar M,
- 220 g mąki pszennej,
- 110 g ulubionych orzechów lub migdałów,
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Wykonanie:
Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę pszenną, kakao i sodę. Czekoladę zetrzyj na tarce lub poszatkuj w malakserze na proszek. Ulubione orzechy lub migdały pokrój na kawałki. W osobnym naczyniu umieść masło, cukier oraz jajka i zmiksuj. Pamiętaj o tym, żeby nie ubijać składników, tylko szybko je połączyć.
Do mokrej części ciasta dodaj suche produkty, potem czekoladę i orzechy. Wymieszaj wszystko łyżką, aż uzyskasz gładką masę. Następnie łyżeczką nabierz porcję ciasta i uformuj kulkę. Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze w dużej odległości od siebie.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz przez 10 minut. Masa pod wpływem ciepła się spłaszczy. Po tym czasie wyłącz piec i pozostaw wypiek na kilka minut w środku, ponieważ świeżo upieczone ciastka są bardzo miękkie. Kiedy delikatnie stwardnieją, przełóż je na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Jesteś uczulony na orzechy? Nie rezygnuj z pysznego deseru, tylko przygotuj ciastka z tego przepisu:
https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/.
Jak udekorować ciastka czekoladowe z orzechami?
Chcesz podarować ciastka czekoladowe komuś w prezencie? A może planujesz podać je na stół podczas przyjęcia urodzinowego? Zadbaj o polewę i odpowiednie dekoracje.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 tabliczka czekolady karmelowej,
- dodatki: wiórki kokosowe, kawałki orzechów, dropsy czekoladowe.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietankę wlej do metalowej miski i dodaj słodki składnik. Podgrzej produkty w mikrofali lub kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszaj masę, żeby pozbyć się grudek. Jeśli masz problem z połączeniem się składników, przetrzyj je np. przez sitko lub energicznie wymieszaj trzepaczką.
Ciepłą czekoladę wylej na ciastka. Następnie wierzch posyp wybranymi dodatkami. Tak przygotowany deser umieść na kilkanaście minut w lodówce, aby polewa zastygła.
Ciastka przechowuj w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/
No Comments