Blog

Mazurek czekoladowy z bakaliami – przepis

Świąteczny czas sprzyja kosztowaniu przepysznych wypieków. Na wielkanocnym stole znajduje się wiele wyśmienitych potraw, ale to na deser wszyscy czekają. Nowoczesne przepisy zbierają liczne pochwały, jednak to po tradycyjne samki goście sięgają najczęściej. Gdy chcesz przygotować coś nowego, ale jednocześnie sprawdzonego, rozważ upieczenie ciasta z czekoladą. A najlepiej mazurka czekoladowego z bakaliami.

Mazurek wielkanocny jest symbolem wynagrodzenia za trudy postu. Jak tradycja nakazuje, musi mieć bogate i słodkie wnętrze. Składa się z bardzo prostych elementów: ciasta kruchego oraz nadzienia. I to właśnie nadzienie gra pierwsze skrzypce w tym cieście z czekoladą.

Pyszny przepis na tradycyjne ciasto z czekoladą

Przed przystąpieniem do pracy zadbaj o czyste dłonie i otoczenie. Bezpieczeństwo pracy przede wszystkim.

Składniki na kruchy spód do ciasta z czekoladą:

  • 300 gramów mąki pszennej krupczatki,
  • 85 gramów cukru,
  • 170 gramów zimnego masła 82%,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2 żółtka rozmiar M.

Wykonanie

Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj masło i zacznij je kroić, aż połączy się z mąką na kruszonkę. Do ciasta wlej pozostałe składniki. Szybko zagnieć wszystko w gładką kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce.

Przygotuj prostokątną blachę (30 cm x 25 cm). Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Możesz również użyć silikonowej blachy do pieczenia, jednak nie jest to dobre rozwiązanie. Kruche ciasto jest naprawdę kruche, a przez giętki materiał może się łatwo złamać.

Rozwałkuj ciasto na grubość paznokcia i przełóż je do formy. Z pozostałej ilości zrób dekorację – wałeczek, warkoczyk lub bazie. Elementy musisz umieścić na cieście przed pieczeniem. Na wierzch wysyp ziarna fasoli lub specjalne kulki do pieczenia. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twój mazurek będzie równy jak od linijki.

Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200oC, do uzyskania złotego koloru.

Polewa czekoladowa

Ciasto z czekoladą to sprawdzone rozwiązanie. Przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym gościom. Czas na przygotowanie polewy czekoladowej – będą potrzebne następujące składniki:

  • czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel,
  • śmietana kremówka 30%.

Pokrój czekoladę na małe kawałki. Umieść śmietankę w szklanym naczyniu. Wsyp czekoladę. Umieść miskę w mikrofali i krótko podgrzej. Ciepłe składniki mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.

Uwaga!

Postaraj się nie zagotować śmietanki. W takim przypadku czekolada się rozwarstwi i trzeba będzie rozpocząć przygotowania od początku.

Stwórz ciasto z czekoladą

Masz kruchy spód i polewę. Przygotuj jeszcze ulubione bakalie i możesz zacząć dekorowanie.

Na ciasto wylej rozpuszczoną czekoladę. Spokojnie poczekaj, aż zakryje każdy kawałek ciasta. Następnie na wierzch rozsyp bakalie. Możesz również finezyjnie je poukładać, np. w kształt pisanki.

Na koniec ponownie, szybkimi ruchami łyżki, polej wszystko czekoladą. Smak gorzkiej czekolady zrównoważy słodycz bakalii.

Wariacje czekoladowe

Nie przepadasz za gorzką czekoladą? Mazurek kojarzy Ci się z bardzo słodkim ciastem? Zamień gorzką czekoladę E. Wedel na białą lub mleczną. Wysoka jakość produktów zapewni Ci słodkie doznania i dopieści Twoje podniebienie.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply