Blog

Mini słodycz, maksymalna przyjemność: czekoladowe babeczki w wersji mini

Babeczki są bardzo uniwersalnym deserem, który sprawdzi się niezależnie od okoliczności. To dobry wybór m.in. na bankiety, kiedy to rezygnuje się ze skomplikowanych kompozycji. Ich przygotowanie trwa niezwykle krótko i jest bardzo proste.

Mini babeczki będą doskonałym rozwiązaniem na spotkania, w trakcie których stawia się na drobne przekąski. Prezentują się one bardzo efektownie. Pozwalają też na udekorowanie, dzięki czemu stają się prawdziwą ozdobą stołu.

Jak przygotować mini babeczki czekoladowe?

Do przygotowania mini babeczek czekoladowych konieczne jest zaopatrzenie się w mniejsze papilotki. Występują one zarówno w wersji papierowej, jak i w formie silikonowych, wielorazowych foremek. Warto ułożyć je na blaszce przed rozpoczęciem mieszania składników. Dobrym pomysłem jest też uprzednie rozgrzanie piekarnika do 180°C.

Składniki na mini babeczki czekoladowe:

  • 250 g mąki,
  • 45 g mąki ziemniaczanej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 190 g cukru pudru,
  • 80 ml oleju,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Do białej wsyp około 75 g cukru pudru i ubij całość na sztywną pianę. Do żółtek wsyp pozostałą część cukru. Utrzyj je na puszystą masę. Dodaj do żółtek olej, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj, a następnie połącz zawartość obu misek. Podczas mieszania masy z pianą używaj łyżki. Przygotowane ciasto przelej do papilotek, do około połowy ich wysokości. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Jak udekorować mini babeczki czekoladowe?

Mini babeczki czekoladowe można z powodzeniem udekorować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się polewa i pojedynczy owoc przyklejony na samej górze deseru. Babeczki w tej wersji są niewielkie, dlatego nie można przesadzać z dekoracjami. Niewielki owoc czy listek mięty pozwalają na odmienienie wyglądu deseru i nawiązanie do danej okazji. Zimą świetnie spiszą się cukrowe gwiazdki i srebrne perełki, a latem – świeże owoce i listki.

Jak zmodyfikować przepis na mini babeczki czekoladowe?

Mini babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady to ciekawa alternatywa dla jednolitych ciast. Do gotowej masy wystarczy dodać kostki pokrojone na mniejsze fragmenty. Nie rozpuszczą się one całkowicie podczas pieczenia, dlatego pozwolą na odmienienie konsystencji deseru. Do masy można dodać też drobno posiekane orzechy. Takie składniki urozmaicają mieszankę i nadają jej ciekawy smak.

Mini babeczki zwykle są zbyt małe, by umieścić w nich nadzienie. Jeśli więc chcesz przełamać intensywnie czekoladowy smak owocami, zdecyduj się na umieszczenie ich na wierzchu. W innym przypadku może dojść do sytuacji, gdy konfitura będzie wypływać z deseru i brudzić w trakcie jedzenia. Mini babeczki powinny być dość minimalistyczne i zachwycać smakiem samej masy. Z tego powodu ciekawym wyborem może być dodanie do ciasta także kawy czy korzennych przypraw, w zależności od aktualnej pory roku.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply