Blog

Mrożona czekolada do picia z żurawiną

mrożona czekolada

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz pomysłu na żaden deser? W takim razie trafiłeś idealnie! Z nami przygotujesz czekoladę do picia z żurawiną, ale w wersji mrożonej, która będzie idealną propozycją na letnie, gorące dni. Przekonaj się sam!

 

Mrożona czekolada jest deserem, który przygotujesz bardzo szybko, dzięki czemu będziesz mógł podać go gościom w przypadku niespodziewanej wizyty. Jak przygotować mrożoną czekoladę do picia z żurawiną?

Mrożona czekolada do picia z żurawiną – przepis

Do przygotowania nie będziesz potrzebować ani wymyślnych składników, ani dodatkowych urządzeń kuchennych. Wystarczą produkty i rzeczy dostępne w praktycznie każdej kuchni. Co dokładnie będzie Ci potrzebne?

Składniki:

  • 180 g Czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 200 g żurawiny,
  • 150 ml mleka 3,2%.

Dekoracja:

  • łyżeczka cukru pudru,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • kilka owoców żurawiny.

Możesz zaopatrzyć się w także kruszony lód, aby nie czekać na ochłodzenie deseru w lodówce. Co do dekoracji, to możesz modyfikować przepis i zamiast żurawiny, do ozdoby użyć, np. kolorowej posypki, cynamonu lub listków mięty. Wariacji jest naprawdę dużo. Jak przygotować mrożoną czekoladę krok po kroku?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj żurawinę.
  2. Pozostaw kilka owoców do dekoracji, a resztę żurawiny zblenduj.
  3. Do rondelka wlej mleko, dodaj połamaną czekoladę i następnie gotuj na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Ostaw rondelek na bok, aby wszystko przestygło.
  5. Do miski dodaj schłodzoną śmietankę, wsyp cukier puder, a następnie ubij wszystko na sztywną pianę.

Czas na odpowiednie ułożenie składników. Weź wysoką szklankę. Na jej dnie umieść łyżkę musu żurawinowego, następnie zalej wszystko masą czekoladową i zamieszaj. By schłodzić deser dodaj trochę kruszonego lodu. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, a na niej połóż kilka owoców żurawiny. Tak przygotowany deser możesz pić od razu lub wstawić do lodówki, aby jeszcze mocniej go schłodzić. Gotowe!

Mrożona czekolada do picia z żurawiną – sposoby na modyfikacje

Przepis na mrożoną czekoladę do picia z żurawiną możesz zmodyfikować chociaby poprzez zmianę czekolady. Możesz zastosować, np. 160 g Czekolady E.Wedel Białej lub 160 g Czekolady E.Wedel Karmelowej. Wówczas cały sposób przygotowania pozostaje taki sam, ale otrzymujemy zupełnie nowe smaki pitnej czekolady. Jeśli lubisz niestanardowe smaki, możesz także wzbogacić czekoladę dodając do niej chilli. Pamietaj jednak, żeby nie przesadzić, ponieważ chcemy, aby nasza mrożona czekolada nadal była letnim napojem! Szczypta przyprawy dodana do rondelka z czekoladą i mlekiem w zupełności wystarczy.

 

Jeśli pasjonuje Cię cukiernictwo i pieczenie, możesz także wypróbować bardziej czasochłonne desery, jak np. brownie, które zaskoczy Twoich gości. Z kolei jeśli chcesz zdecydować się na jakiś wypiek, który przygotujesz w mniej niż 30 minut, z powodzeniem możesz zdecydować się na muffiny czekoladowe, które doskonale sprawdzą się jako deser zarówno do domu, jak i na wynos.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply