Blog

Muffinki jagodowe

sernik bez pieczenia

Jagody to znak rozpoznawczy wakacji i są chętnie wykorzystywane do przygotowania lekkich deserów. Wyśmienicie smakują samodzielnie, w formie orzeźwiających koktajli lub jako dodatek do wypieków. My postanowiliśmy ich użyć dla urozmaicenia smaku muffinek, które zachwycają ciekawym połączeniem smaku intensywnej czekolady z kwaśnymi owocami.

 

Klasyczny placek z jagodami, mimo że pyszny, to jednak nieco czasochłonny w przygotowaniu. Jeżeli szukasz czegoś prostszego, a równie smacznego, to nasze babeczki na pewno przypadną Ci do gustu. Są proste i bazują na łatwo dostępnych składnikach, które bez problemu znajdziesz w swojej kuchni. Zobacz, czego będziesz potrzebował i jak zrobić idealne muffiny jagodowe.

Muffiny jagodowe – przepis

Babeczki są doskonałym deserem nie tylko ze względu na krótki czas przygotowania oraz nieskomplikowany przepis. Mogą być też świetnym pomysłem na rozwijanie kreatywności dziecka ze względu na nieograniczone możliwości dekoracji. Muffiny czekoladowe możesz bowiem serwować samodzielnie lub poprosić pociechę o ich ozdobienie. Nie muszą to być wyszukane dodatki, gdyż wystarczą świeże owoce, bita śmietana lub cukrowe dekoracje. Zanim jednak przejdziesz do upiększania babeczek, zobacz jak je przygotować.

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 150 g cukru,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 250 g mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 80 g czekolady Białej E.Wedel,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 250 g jagód.

 

Opcjonalnie zamiast świeżych owoców możesz wykorzystać mrożone lub zastąpić je konfiturą. Alternatywę dla jagód mogą też stanowić borówki amerykańskie, jednak do muffinek warto je wcześniej pokroić na mniejsze części. Możesz też użyć innych czekolad w zależności od swojego gustu.

Sposób przygotowania:

  1. Ustaw piekarnik na 180°C, tryb grzania góra-dół.
  2. W rondelku rozpuść obydwa rodzaje czekolad oraz masło. Po roztopieniu zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  3. W osobnej misce wymieszaj cukry, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Do lekko schłodzonej masy czekoladowej wbij jajka i dolewając powoli mleko, energicznie mieszaj rózgą.
  5. Powstałą mieszankę połącz z suchymi składnikami, aby powstała jednolita masa.
  6. Do tak przygotowanego ciasta dodaj jagody i delikatnie wymieszaj rękami, aby równomiernie rozłożyły się po całym cieście.
  7. Masę poprzekładaj do papilotek lub foremek i wstaw na ok. 20 min do nagrzanego piekarnika. Przed wyjęciem zrób test patyczka, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.

 

Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu, muffinki czekoladowe z jagodami są gotowe do jedzenia. Realizacja przepisu od podstaw nie powinna Ci zająć więcej niż 40 min, dlatego nasze babeczki to doskonały pomysł na awaryjny deser na ostatnią chwilę.

Babeczki czekoladowe z jagodami w wielu odsłonach

Czekoladowe muffiny jagodowe sprawdzą się również w wersji z innymi owocami. Możesz użyć truskawek, wiśni, rabarbaru, a nawet domowych konfitur. Masz więc wiele możliwości modyfikacji przepisu, a babeczki w każdej wersji będą smakować obłędnie. Dla urozmaicenia muffinek możesz przygotować polewę czekoladową, rozpuszczając tabliczkę z dodatkiem śmietanki. Jeśli wolisz inny deser, warto również sięgnąć po przepis na ciastka czekoladowe.

 

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply