Muffiny czekoladowe z nadzieniem karmelowym – przepis
10/01/2020
Muffinki to świetna propozycja na rodzinne przyjęcie, drugie śniadanie do pracy lub popołudniowy deser do kawy. Przepis jest prosty, a przygotowanie ciasta trwa kilkanaście minut, więc z łatwością wykonasz ten deser z dziećmi. To, co sprawia, że muffinki są takie wyjątkowe, to pełna dowolność w doborze dodatków. Sprawdź przepis na muffiny czekoladowe z nadzieniem karmelowym, a na pewno się nie zawiedziesz!
Przed Tobą przepis na wyjątkowe muffiny czekoladowe z nadzieniem karmelowym. Gorzka czekolada idealnie równoważy słodki smak karmelu. Ten deser z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi! Spróbuj sam.
Jak przygotować muffiny czekoladowe z nadzieniem karmelowym?
Z tej ilości składników upieczesz 18 muffinek. Przed przystąpieniem do pieczenia zadbaj o odpowiednią formę na muffinki lub silikonowe foremki.
Składniki na 18 muffinek czekoladowych z nadzieniem karmelowym:
- 1,5 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- ½ szklanki zmielonych migdałów,
- 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 łyżki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 150 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 1,5 szklanki mleka,
- 150 g masła,
- 2 jajka rozmiar M.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj zmielone migdały i cukier, a następnie pomieszaj wszystkie składniki.
Masło pokrój na kostkę i umieść w rondlu z grubym dnem. Podgrzej zawartość, aby tłuszcz się rozpuścił i wystudź. Do chłodnego, rozpuszczonego masła dodaj mleko oraz jajka. Połącz mokre składniki za pomocą trzepaczki lub widelca.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Możesz umieścić ją także w malakserze i zmiksować. Mokre składniki wlej do suchej części i wymieszaj do połączenia się składników. Gdy uzyskasz jednolite ciasto, wsyp pokrojoną czekoladę i za pomocą łyżki delikatnie połącz składniki.
Składniki na nadzienie karmelowe:
- 2 szklanki mleka,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
1,5 szklanki mleka zagotuj w garnku i dodaj do niego łyżkę cukru. Pozostałą ilość mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Do drugiego rondla wsyp cukier i podgrzewaj go do momentu, aż się skarmelizuje. Gdy cukier będzie miał brązowy kolor, wyłącz palnik i następnie wlej do cukru gorące mleko. Wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił i do składników dodaj roztwór mleka z mąką ziemniaczaną. Całość ponownie wymieszaj tak, żeby powstała gęsta, karmelowa masa.
Wyjmij formę do pieczenia muffinek. Następnie do każdej papilotki dodaj łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę karmelu i całość przykryj pozostałym ciastem. Muffiny czekoladowe z nadzieniem karmelowym piecz przez 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180°C do momentu, gdy babeczki urosną i popękają, a w powietrzu uniesie się słodki, karmelowy zapach.
Z czym podawać muffiny czekoladowe z nadzieniem karmelowym?
Do takiego deseru najlepiej smakują lody bakaliowe i ciemna, mocna kawa z ekspresu. Możesz także podać babeczki w towarzystwie szklanki mleka lub soku na śniadanie. Aby pięknie prezentowały się na stole, przed zaserwowaniem oprósz je cukrem pudrem.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
No Comments