Blog

Mus czekoladowy z niespodzianką.

Przepis na mus czekoladowy z awokado - jak zrobić?

Francuski mousse au chocolat, czyli deser lekki jak chmura, a także szybki i prosty
w przygotowaniu. Choć dokładna data stworzenia musu czekoladowego nie jest znana, to wieść głosi, że powstał we Francji w drugiej połowie XIX wieku. Z czasem stał on się popularny
i uwielbiany na całym świecie.


Uwielbiasz ciasto z musem czekoladowym, ale pieczenie to nie Twoja bajka? Wypróbuj mus czekoladowy! Poznaj nasz przepis na kremowy, puszysty, mocno czekoladowy deser i zaskocz swoich gości smakowitą niespodzianką w środku.

 

Jak przygotować mus czekoladowy?

Deser ten idealni sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi, ale też na romantyczną kolację we dwoje.
W zależności od upodobań do musu dodać możesz kawę, alkohol lub inne elementy, które wzbogacą jego smak. Nasza propozycja to klasyczny mus czekoladowy z niespodzianką. Jak go przygotować? Potrzebujesz tylko 4 składników!

Składniki na mus czekoladowy:

  • 200 g czekolady klasycznej 64% E. Wedel
  • 6 jajek typu „0” lub „1” w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła (82% tłuszczu)

 

Niespodzianka:

  • Biszkopty, herbatniki
  • Dowolne owoce (np. maliny, borówki, banany, truskawki)

Sposób przygotowania musu czekoladowego:

  1. Przygotuj metalową lub szklaną miskę i włóż do niej posiekaną czekoladę. W garnku zagotuj szklankę wody, następnie umieść nad nią miskę i mieszaj czekoladę aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Gdy czekolada zacznie się roztapiać dodaj masło. Następnie ściągnij miskę znad garnka
    i dokładnie wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego, aksamitnego sosu. Odstaw do ostudzenia.
  3. Kiedy sos już wystygł dodaj do niego żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie, ciągle mieszając stopniowo dodawaj cukier puder. Jeśli lubisz słodsze desery, możesz dodać więcej cukru.
  4. Białka ubij na sztywną i lśniącą pianę. 1/3 piany (około 2 łyżek) dodaj do czekoladowej masy, energicznie wymieszaj, aby rozrzedzić czekoladę i nadać jej lekkości. Pozostałą pianę dodawaj stopniowo, mieszaj powoli i delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.
  5. Przygotuj miseczki lub pucharki.
  6. Pokrusz biszkopty i herbatniki.
  7. Umyj i osusz owoce.

Czas na niespodziankę:

Do przygotowanych wcześniej miseczek lub pucharków włóż 2 łyżki musu, dodaj pokruszone biszkopty lub herbatniki oraz wybrane przez siebie owoce, następnie dołóż mus tak, aby przykrył niespodziankę. Nakryj deser folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny przed podaniem.

Po wyjęciu z lodówki mus możesz podawać saute lub udekorować go na przykład owocami i listkami mięty, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną czy startą czekoladą. Zimny deser doskonale smakował będzie w połączeniu z ciepłym sosem owocowym. Szybki i prosty sos zrobisz z zaledwie dwóch składników.

Sos owocowy:

  • 300g świeżych lub mrożonych owoców np. malin, truskawek
  • 135g drobnego cukru

Przygotowanie sosu:

  1. Maliny umieść na patelni na średnim ogniu.
  2. Kiedy owoce puszczą trochę soku dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Zagotuj sos, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu do momentu aż sos zacznie gęstnieć – powinno to potrwać około 10 minut.
  4. Ostudź sos, a następnie przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki.
  5. Polej nim schłodzony wcześniej mus czekoladowy.

Tak przygotowany deser jest gotowy do podania!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply