Blog

Mus z białej czekolady i rabarbarem

Lekki jak chmurka i przyjemnie słodki – mus z białej czekolady to pyszny deser na każdą okazję. Co jednak powiesz na to, aby klasyczne maliny zastąpić rabarbarem? Poznaj sprawdzony przepis i przekonaj się, że deser w takiej odsłonie jest równie przyjemny dla podniebienia.

 

Połączenie białej czekolady z rabarbarem nie jest tak oczywiste, jak kompozycja z malinami czy borówkami. To jednak idealny duet I dowód na to, że przeciwieństwa się przyciągają. Nieziemska słodycz białej czekolady zostaje przełamana przez kwaskowatość rabarbaru. Oba smaki wzajemnie się równoważą, co zapewnia podniebieniu niezwykle przyjemne doznania.

Przepis na mus z białej czekolady

Najpopularniejsze przepisy na mus z białej czekolady uwzględniają tylko dwa składniki. Warto jednak klasyczną recepturę delikatnie zmodyfikować – po to, aby deser był jeszcze bardziej puszysty.

Niezbędne składniki:

  • 160 g czekolady Białej E.Wedel,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%,
  • 2 duże jajka,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Do szklanej miski wlej 1/5 szklanki kremówki oraz dodaj czekoladę. Całość rozpuszczaj w kąpieli wodnej.
  3. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmij miskę i odstaw do ostygnięcia.
  4. Pozostałą część śmietany kremówki ubij na sztywno (uwaga! śmietana musi być zimna).
  5. Oddziel zółtka od białek, a następnie sparz białka i ubij je na sztywno.
  6. Pianę dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką.
  7. Mus przełóż do pucharków, wypełnionych rozdrobnionymi herbatnikami lub biszkoptami. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Warto podkreślić, że powyższy przepis na mus z białej czekolady jest uniwersalny. Oznacza to, że możesz wykorzystać go w dowolny sposób!

Przepis na rabarbarowy dodatek

Rabarbar może stanowić ciekawy dodatek do wielu deserów, czego przykładem mogą być muffiny czekoladowe. To warzywo doskonale komponują się z musem z białej czekolady, ponieważ równoważą słodki smak.

 

Niezbędne składniki:

  • 3 łodygi młodego rabarbaru,
  • ¾ szklanki soku pomarańczowego (najlepszy będzie ten świeżo wyciśnięty),
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta cynamonu.

Sposób postępowania krok po kroku:

  1. Rabarbar pokrój na kawałki.
  2. W rondelku umieść sok pomarańczowy, cukier, cynamon i rabarbar.
  3. Całość gotuj na najmniejszym ogniu przez kilka minut – do momentu, w którym rabarbar będzie miękki, a sok wyparuje.
  4. Odstaw do ostygnięcia.

Rabarbarwowy dodatek należy wyłożyć na schłodzony uprzednio mus. Całość można udekorować w dowolny sposób, np. oprószyć cukrem pudrem, posypać startą czekoladą lub prażonymi płatkami migdałów.

 

Warto podkreślić, że na dno pucharków możesz wyłożyć też uprzednio przygotowaną frużelinę rabarbarową, a nawet kawałkami owocowej galaretki. Dzięki temu deser będzie nie tylko wyśmienicie smakował, ale i apetycznie wyglądał!

Jak wykorzystać mus z białej czekolady z rabarbarem?

Mus z rabarbarem możesz podawać jako oddzielny deser, ale nie jest to jedyna opcja. Czy wiesz, że możesz wykorzystać go, aby udekorować kruche babeczki czekoladowe? Wystarczy, że upieczesz je odpowiednio wcześniej, by były mocno wystudzone – dzięki temu nie spowodują „rozpuszczenia” musu czekoladowego.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply