Nadziana czekolada: muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową
11/09/2022
Czekolada z owocami to klasyczne połączenie, pojawiające się w wielu deserach. Gorzkie kakao doskonale komponuje się m.in. z wiśniami. Owoce te pozwalają na przełamanie smaku deseru, nadając mu kwaśną nutę.
Muffinki czekoladowe stanowią bardzo uniwersalny wybór na wiele okazji. Pozwalają one na szybkie zjedzenie, dlatego są dobrym wyborem także w przypadku bankietów. Połączenie czekoladowego ciasta z płynnym, wiśniowym wypełnieniem sprawdzi się niezależnie od pory roku.
Jak przygotować muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową?
Muffinki czekoladowe są deserem bardzo łatwym do przygotowania. Płynne wypełnienie sprawia, że takie wypieki stają się mokre i jeszcze smaczniejsze. Przed rozpoczęciem mieszania składników warto ułożyć na blaszce papilotki, co ułatwi późniejsze wylewanie masy do foremek.
Składniki na muffinki czekoladowe:
- 500 g wiśni,
- 2 jajka,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 130 g cukru,
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej 64% E.Wedel,
- 100 g masła,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w rondelku, a następnie dodaj do niego posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj do roztopienia się składników. Odstaw do przestygnięcia i dodaj jajka oraz mleko. Wymieszaj całość trzepaczką. Przesiej proszek do pieczenia, cukier i kakao. Dodaj suche składniki do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszaj całość łyżką. Dodaj wiśnie pozbawione pestek. Ciasto przelej do papilotek do około połowy ich wysokości. Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Jak udekorować muffinki czekoladowe?
Muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową można udekorować. Doskonale sprawdzi się dodanie do nich świeżych wiśni, ułożonych pojedynczo na wierzchu. W ten sposób można sprawić, że deser zyska bardzo efektowny wygląd. Wisienkę można przyczepić do lepkiej warstwy polewy czekoladowej. Do jej przygotowania konieczne jest rozpuszczenie około 2 pasków czekolady i rozcieńczenie ich odrobiną mleka. Do polewy z powodzeniem da się przykleić także wiele innych dekoracji, jak wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe czy listki mięty. Z ciemnymi muffinkami doskonale współgra też jasna polewa przygotowana z białej czekolady. Stanowi ona dekorację samą w sobie.
Jak zmodyfikować przepis na muffinki czekoladowe z wiśniami?
Istnieje prosty sposób na zmodyfikowanie przepisu na muffinki czekoladowe z wiśniami. Wystarczy nie dodawać wiśni bezpośrednio do masy. Możesz wylać ciasto czekoladowe do foremki, a następnie umieścić frużelinę wiśniową na środku. W ten sposób kwaśny dodatek będzie zauważany dopiero po przegryzieniu babeczki i zachowa swoją płynną formę. Frużelina może być gotową mieszanką ze słoika, a także zagotowanymi wiśniami świeżymi lub mrożonymi. Nie ma potrzeby dodawania do niej cukru – ciasto czekoladowe jest bowiem wystarczająco słodkie.
Zamiast wiśni doskonale sprawdzą się też inne kwaśne owoce, jak śliwki czy porzeczki. Przepis na babeczki można więc łatwo modyfikować, dostosowując je do własnych preferencji i posiadanych owoców.
No Comments