Blog

Owocowo-czekoladowy duet, czyli ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Jak wykorzystać truskawki w pełni sezonu, gdy są najsmaczniejsze? Jeśli znudziło Ci się jedzenie ich solo, ze śmietaną i cukrem lub w formie koktajlu, wypróbuj ten niezwykle łatwy, przepyszny deser. Ciasto czekoladowe z truskawkami ma konsystencję brownie, a więc jest wilgotne, gliniaste i bardzo intensywne w smaku. Delikatne owoce idealnie przełamują tę konsystencję, sprawiając, że trudno oprzeć się chęci sięgnięcia po kolejny kawałek. To wypiek, który na pewno chętnie będziesz powtarzać!

Późna wiosna i lato to czas, kiedy warto maksymalnie nacieszyć się świeżymi truskawkami. Mimo że coraz częściej w sklepach można kupić te owoce przez cały rok, to jednak rzadko mają tak intensywny aromat, jak w szczycie sezonu. Ciasto czekoladowe z truskawkami to idealny pomysł na deser z ich wykorzystaniem. Jest niewiarygodnie szybki, dlatego sprawdzi się nawet podczas niespodziewanej wizyty gości. To bardzo wdzięczny towarzysz letniego popołudnia na tarasie lub grilla. Możesz się spodziewać, że każdy, kto go spróbuje, będzie zachwycony. Dzięki swojej strukturze deser jest bardzo sycący i zaspokaja chęć na słodycze. Bez trudu można go przechowywać pod przykryciem przez kilka dni, ale zapewne zniknie szybciej. Ciasto czekoladowe z truskawkami z tego przepisu sprawdzi się też z innymi owocami jagodowymi – malinami, jeżynami, borówkami.

Ciasto czekoladowe z truskawkami – składniki

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. To jego wielki atut! Potrzebujesz tylko:

  • 200 g masła,
  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 3 jajka,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 135 g mąki,
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel,
  • garść truskawek,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii i 1 łyżkę masła orzechowego lub szczyptę soli.

Ciasto czekoladowe z truskawkami – wykonanie

  1. Przygotowanie ciasta jest równie proste i bardzo szybkie, dlatego możesz zacząć od nagrzania piekarnika (do 160 stopni) i przygotowania foremki. Powyższe proporcje są odpowiednie na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Następnie do rondelka włóż masło i połamaną gorzką czekoladę. Roztop całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. W innym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem rózgą lub trzepaczką. Można też użyć miksera, ale jajek nie trzeba ubijać, a jedynie roztrzepać. Dodaj do nich czekoladę z masłem, masło orzechowe i wanilię (lub szczyptę soli) i wymieszaj lub zmiksuj, aż masa będzie gładka. Następnie dodaj przesianą mąkę i zmiksuj.
  3. Ciasto przełóż do blaszki. Truskawki pokrój w niezbyt grube plasterki (by nie opadły na dno blaszki) i ułóż je na wierzchu. Następnie posyp pokrojoną czekoladą mleczną.
  4. Ciasto czekoladowe z truskawkami piecz przez około 35 minut. Drewniany patyczek wbity w środek nie powinien mieć śladów surowego ciasta, ale może być wilgotny. Wypiek powinien też lekko urosnąć. Po wyjęciu z pieca ostudź go w blaszce, a następnie pokrój na małe kwadraty i podawaj. Można posypać cukrem pudrem, podać z bitą śmietaną lub na ciepło z lodami.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply