Blog

Jak przygotować efektowne dekoracje z czekolady? Podpowiadamy!

ozdoby z czekolady

Najlepsze dekoracje to te, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też są jadalne. Zgodzą się z tym zwłaszcza dzieci oraz ich rodzice, ale też wszyscy wielbiciele czekolady. To właśnie z niej można wyczarować efektowne rzeźby, dekoracje tortów i ciast, ozdoby choinkowe czy elementy wykończenia deserów. Nasz tekst będzie dla Ciebie inspiracją, a niektóre pomysły sporym zaskoczeniem.

Wydaje Ci się, że samodzielna produkcja ozdób wymaga talentu i artystycznych umiejętności? Rzeczywiście, rozwinięte poczucie estetyki będzie pomocne podczas tworzenia ozdób z czekolady, ale nie jest warunkiem koniecznym. Tak naprawdę liczy się dobra zabawa, czas, jaki spędzisz z bliskimi oraz możliwość ozdobienia domu własnoręcznie wykonanymi pracami. Gotowy?

Potrzebne akcesoria

Do zrobienia jadalnych ozdób z czekolady powinieneś zaopatrzyć się w wysokiej jakości składniki. Najczęściej do wykonywania dekoracji deserów czy ciast wybierana jest gorzka czekolada, która odznacza się na kompozycji głębokim ciemnym kolorem oraz wybornym intensywnym smakiem.

Niektóre dekoracje można uformować ręcznie, ale inne będą wymagały dodatkowych akcesoriów, np. foremek tematycznych, przezroczystej folii, silikonowej maty, szablonów, dekoratorów czy szpryc. Roztopiona w kąpieli wodnej czekolada doskonale współpracuje z tymi narzędziami i jest bardzo elastyczna. Po nadaniu jej odpowiedniej formy, konieczne jest schłodzenie. Po pewnym czasie w lodówce, ozdoby z czekolady przestają być płynne. W stanie stałym mogą zwieńczyć dekorację deseru lodowego, ciasta, tortu, a nawet dania wytrawnego.

Pomysły na dekoracje z czekolady

Dzięki plastycznym właściwościom roztopionej czekolady możesz uzyskać z niej nawet najbardziej fantazyjne kształty i formy dekoracji, w tym:

  • rollsy, rurki,
  • posypki,
  • ażurowe dekoracje w nieregularnych kształtach i kolorach,
  • korę do okładania boków ciast,
  • płatki.

Bardziej doświadczeni są w stanie tworzyć nawet czekoladowe rzeźby. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tą formą kulinarnej sztuki, dobrą okazją do testów i ćwiczeń będą przygotowania świąteczne. To wyjątkowy okres w roku, który obfituje w słodkie wypieki i dekoracje. Możesz umieścić je na choince, stroiku, a nawet dołączyć do prezentu w formie słodkiego, własnoręcznie wykonanego upominku. Wśród bożonarodzeniowych ozdób z czekolady prym wiodą oczywiście choinki, gwiazdki i aniołki. Do ich wykonania potrzebujesz deserowej lub gorzkiej czekolady, a także daktyli czy orzechów. Warto też skorzystać z gotowych szablonów, aby uzyskać ozdoby powtarzalne, w podobnym kształcie i rozmiarze.

Ozdoby z czekolady sprawdzą się również na inne okazje:

  • Wielkanoc,
  • imprezy rodzinne — urodziny, imieniny, wesele, chrzciny,
  • biznesowy raut,
  • wieczór panieński/kawalerski.

Jeśli zaopatrzysz się w odpowiednie akcesoria oraz czekoladę, możesz zorganizować spotkanie z przyjaciółmi lub zabawę dla dzieci polegającą na robieniu słodkich dekoracji. Dobra zabawa i wyborny smak gwarantowane!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply