Piegowate babeczki czekoladowe
05/11/2021
Piegi, czyli tzw. pocałunki słońca, to wspaniała ozdoba twarzy. Pięknie kontrastują z jasną skórą i przyciągają uwagę innych. Teraz możesz zaserwować je także… w postaci deseru. Piegowate babeczki czekoladowe to świetna alternatywa dla klasycznych muffinek. Połączenie dwóch rodzajów czekolady nie tylko wspaniale prezentuje się na stole, ale także rozkosznie smakuje. Sprawdź, jak je wykonać!
Muffiny czekoladowe to doskonałe rozwiązanie na chwilową chandrę czy drobne zawirowania w życiu. Łatwy przepis i proste składniki – nie ma lepszego sposobu na to, żeby szybko poprawić sobie humor.
Jak przygotować piegowate babeczki czekoladowe?
Ustaw moc piekarnika na 160℃. Zadbaj także o blachę z papierowymi papilotkami lub silikonowe foremki na babeczki.
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka,
- 200 g masła,
- 260 g mąki,
- 110 g cukru,
- 3 małe jajka,
- 160 g Czekolady Białej E.Wedel,
- 8 g cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 90 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel.
WYKONANIE:
Masło i białe czekolady pokrój w kostkę. Do rondla wlej mleko wraz z cukrem waniliowym i podgrzej. Kiedy zacznie lekko parzyć w palec, zmniejsz moc palnika. Dodaj tłuszcz i kawałki czekolady, a następnie delikatnie mieszaj, aby wszystko się rozpuściło i połączyło w gładki sos. Odstaw do wystudzenia.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wsyp również cukier i dokładnie wymieszaj. W kolejnej misce roztrzep jajka, wlej je do chłodnej czekolady i starannie połącz składniki.
Następnie dodaj mokrą część do suchej i krótko wymieszaj. Mogą powstać grudki, jednak nie może być widać surowej mąki. Kilka ruchów łyżką i gotowe. Poszatkuj gorzką czekoladę w niezbyt drobną kostkę i dodaj je do masy na samym końcu.
Przelej ciasto do przygotowanych papilotek na ¾ ich wysokości. Włóż je do piekarnika na 25-30 minut. Deser będzie gotowy, jeśli patyczek włożony w babeczkę będzie suchy.
Jak udekorować piegowate muffiny czekoladowe?
Chcesz podać babeczki pełne czekolady gościom jako poczęstunek do kawy? Dobrym pomysłem jest udekorowanie ich wyśmienitą polewą. Przygotujesz ją z tych składników:
- 90 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%.
Czekoladę pokrój lub połam na kawałki. Metalową miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i dodaj do niej kremówkę wraz ze słodkim składnikiem. Zacznij mieszać, aby czekolada zmieniła swoją konsystencję. Polewa będzie gotowa, kiedy składniki się połączą, a całość zgęstnieje.
Wyjmij babeczki czekoladowe z papilotek i ustaw na kratce. Podłóż pod spód arkusz, np. papieru do pieczenia, aby resztki masy nie wybrudziły blatu. Następnie nabierz polewę na łyżkę i wylej ją bezpośrednio na muffinkę. Pozwól czekoladzie spłynąć po bokach i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, możesz wstawić deser do lodówki.
Kiedy polewa zastygnie, umieść babeczki w czystych, kolorowych papilotkach. Wspaniale będą prezentowały się wśród innych deserów na stole.
Piegowate babeczki świetnie smakują w towarzystwie owoców, filiżanki espresso lub gorącej czekolady do picia. Nie czekaj, tylko przygotuj już dziś!
No Comments