Blog

Placek amerykański z czekoladą

Naleśniki Czekoladowe

Szukasz przepisu na najprostsze ciasto świata? Już się robi. Szybkie w wykonaniu, niezwykłe w smaku, idealne na jesienne wieczory i długie zimowe poranki. Placek amerykański, często nazywany jest też… wiewiórką, wszystko przez dużą zawartość orzechów. Przepis na to ciasto powinien znaleźć się w każdym rodzinnym przepiśniku!

 

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 ml oleju,
  • 4 jajka,
  • 4 duże jabłka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 80 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, żeby wyjąć wcześniej składniki z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj lub pokrusz w malakserze – kawałki powinny być dość duże, tak żeby były wyczuwalne w cieście. Czekoladę mleczną pokrój w drobną kostkę.
  3. Oddziel białka jajek od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, na koniec stopniowo dodając cukier – nie przestawaj ubijać. Do piany z białek dodaj żółtka i olej, cały czas mieszając masę mikserem.
  4. Na koniec dodaj jeszcze przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Odłóż mikser i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
  5. Do puszystej masy dodaj po kolei: jabłka, orzechy i kawałki czekolady, delikatnie mieszając wszystko łyżką.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170ºC, tryb góra-dół. Przygotuj dużą, prostokątną blaszkę (najlepiej o wymiarach 33×22 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki i przełóż do piekarnika.
  7. Ciasto piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
  8. Smacznego!

Jak przechowywać placek amerykański?

Placek amerykański, odpowiednio przechowywany, pozostaje świeży nawet przez kilka dni. Jak to zrobić? Kiedy ciasto wystygnie, owiń je papierem śniadaniowym i włóż do woreczka strunowego. W szafce możesz przechowywać tak ciasto przez dwa dni, jeśli chcesz, żeby wytrzymało jeszcze dłużej – włóż je do lodówki.

Placek amerykański w innej odsłonie

To ciasto, które powinien znać każdy. Wilgotne, miękkie i naprawdę pyszne. W dodatku świetnie nadaje się do kuchennych eksperymentów. Wystarczy zmienić jeden składnik, by zrobić zupełnie nowe ciasto, które zachwyca smakiem i prostotą. Oto kilka propozycji, których możesz spróbować:

  • Przygotuj polewę czekoladową z czekolady gorzkiej, która świetnie skomponuje się ze smakiem orzechów.
  • Zamiast orzechów włoskich, dodaj orzechy laskowe, a jabłka zastąp gruszkami.
  • Lubisz czekoladę? Pomieszaj 40 g czekolady mlecznej oraz 40 g białej.
  • Cynamon w przepisie możesz zastąpić też Kakao ciemnym z Ghany E.Wedel.

 

 

A jeśli lubisz proste, mocno czekoladowe słodkości, koniecznie musisz wypróbować kakaowe naleśniki. Bardzo dobra będzie także babka czekoladowa. Przepis na nią nie jest skomplikowany i czasochłonny, dlatego deser sprawdzi się w sytuacji, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego w bardzo krótkim czasie. Sprawdź!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply