Placek amerykański z czekoladą
12/02/2021
Szukasz przepisu na najprostsze ciasto świata? Już się robi. Szybkie w wykonaniu, niezwykłe w smaku, idealne na jesienne wieczory i długie zimowe poranki. Placek amerykański, często nazywany jest też… wiewiórką, wszystko przez dużą zawartość orzechów. Przepis na to ciasto powinien znaleźć się w każdym rodzinnym przepiśniku!
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: Łatwy
Lista składników:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 200 g orzechów włoskich,
- 100 ml oleju,
- 4 jajka,
- 4 duże jabłka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 80 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej.
Sposób przygotowania:
- Pamiętaj, żeby wyjąć wcześniej składniki z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
- Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekaj lub pokrusz w malakserze – kawałki powinny być dość duże, tak żeby były wyczuwalne w cieście. Czekoladę mleczną pokrój w drobną kostkę.
- Oddziel białka jajek od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, na koniec stopniowo dodając cukier – nie przestawaj ubijać. Do piany z białek dodaj żółtka i olej, cały czas mieszając masę mikserem.
- Na koniec dodaj jeszcze przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Odłóż mikser i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
- Do puszystej masy dodaj po kolei: jabłka, orzechy i kawałki czekolady, delikatnie mieszając wszystko łyżką.
- Rozgrzej piekarnik do 170ºC, tryb góra-dół. Przygotuj dużą, prostokątną blaszkę (najlepiej o wymiarach 33×22 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki i przełóż do piekarnika.
- Ciasto piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Jak przechowywać placek amerykański?
Placek amerykański, odpowiednio przechowywany, pozostaje świeży nawet przez kilka dni. Jak to zrobić? Kiedy ciasto wystygnie, owiń je papierem śniadaniowym i włóż do woreczka strunowego. W szafce możesz przechowywać tak ciasto przez dwa dni, jeśli chcesz, żeby wytrzymało jeszcze dłużej – włóż je do lodówki.
Placek amerykański w innej odsłonie
To ciasto, które powinien znać każdy. Wilgotne, miękkie i naprawdę pyszne. W dodatku świetnie nadaje się do kuchennych eksperymentów. Wystarczy zmienić jeden składnik, by zrobić zupełnie nowe ciasto, które zachwyca smakiem i prostotą. Oto kilka propozycji, których możesz spróbować:
- Przygotuj polewę czekoladową z czekolady gorzkiej, która świetnie skomponuje się ze smakiem orzechów.
- Zamiast orzechów włoskich, dodaj orzechy laskowe, a jabłka zastąp gruszkami.
- Lubisz czekoladę? Pomieszaj 40 g czekolady mlecznej oraz 40 g białej.
- Cynamon w przepisie możesz zastąpić też Kakao ciemnym z Ghany E.Wedel.
A jeśli lubisz proste, mocno czekoladowe słodkości, koniecznie musisz wypróbować kakaowe naleśniki. Bardzo dobra będzie także babka czekoladowa. Przepis na nią nie jest skomplikowany i czasochłonny, dlatego deser sprawdzi się w sytuacji, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego w bardzo krótkim czasie. Sprawdź!
No Comments