Blog

Pleśniak

muffinki z białą czekoladą

Pleśniak to ciasto, w którym można wyczuć kilka, kontrastujących ze sobą smaków. To wypiek, który przypadnie do gustu zarówno fanom kakaowego aromatu, jak i smakoszom bez oraz kruchych ciast. Ponadto przygotowuje się go na bazie składników, które prawie zawsze znajdują się w kuchennej szafce. Pleśniak to ciasto, które jest tak samo pyszne jak efektowne – poznaj nasz przepis i upiecz słodką przekąskę do popołudniowej kawy!

Pleśniak – co to za ciasto?

Jest jednocześnie kruche, wilgotne, słodkie, czekoladowe i kwaśne – pleśniak to wyjątkowe ciasto, które łatwo upiec. Można się spotkać także z innymi określaniem tego wypieku. Niekiedy nazywa się je skubańcem, strzępcem, fugowcem.

Ciasto to składa się z aż pięciu różnych warstw o innej konsystencji i smaku. Pierwsza z nich to kruchy spód. Rozsmarowuje się na niej kwaśną konfiturę, dżem, powidła. Można zastąpić te przetwory świeżymi owocami np. agrestem lub czerwoną porzeczką.

Na kwaśnej, owocowej warstwie znajduje się aromatyczne, kakaowe ciasto. Natomiast na samej górze rozprowadza się ubite na sztywną pianę białko, które po upieczeniu zamienia się w bezę, oraz białe, słodkie ciasto.

Czego potrzebujesz do upieczenia pleśniaka?

To ciasto nie jest tak skomplikowane jak tort czekoladowy jednak może go świetnie zastąpić podczas przyjęcia czy uroczystego, rodzinnego spotkania. Aby je upiec, przygotuj:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 duże jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 500 g ulubionej kwaśnej konfitury – np. porzeczkowej, malinowej, agrestowej. Możesz ją zastąpić taką samą ilością dżemu lub powideł.

Ciasto możesz upiec w tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub formie o wymiarach ok. 20×30 cm. Będziesz potrzebował też papieru do pieczenia.

Jak upiec idealny pleśniak?

Mimo że w tym cieście nie znajduje się mus czekoladowy, to zachwyca ono wyraźnym, kakaowym aromatem. Aby cieszyć się jego smakiem:

  • zacznij przygotowywać ciasto na jasną i ciemną warstwę – w tym celu w misce dokładnie połącz cukier puder z mąką i z proszkiem do pieczenia
  • żółtka oddziel od białek i dodaj je do mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Białka włóż do lodówki – przydadzą Ci się one do zrobienia bezy
  • do miski włóż też pokrojone na mniejsze kawałki masło
  • całość wyrabiaj za pomocą miksera
  • kiedy ciasto będzie miało zwartą konsystencję, podziel je na trzy równe części
  • jedną część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki
  • drugą część połącz z kakao, a następnie również uformuj w kulę i schładzaj w zamrażarce
  • trzeciej części użyj do zrobienia spodu ciasta – wylep nią dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  • spód ciasta piecz 10 minut w temperaturze 175 °C
  • po wyjęciu tortownicy z pieca poczekaj, aż spód ostygnie i rozsmaruj na nim kwaśną konfiturę
  • następnie wyjmij ciemną, kakaową kulę z lodówki i zetrzyj ją na tarce. Tarte ciasto równomiernie rozsyp na warstwie konfitury
  • ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier
  • pianę z białek rozsmaruj na kakaowej warstwie
  • wyjmij z zamrażarki drugą kulę, zetrzyj ją, a następnie posyp startym ciastem wierzch pleśniaka.

Ciasto piecz w temperaturze 175 °C przez ok. 45 minut. Możesz podawać je ciepłe i oprószone cukrem pudrem.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply