Blog

Powidła śliwkowe z czekoladą – poznaj przepis dla łasuchów

Czekolada może znajdować się wszędzie. Z jednej strony to idealne wypełnienie ciast i deserów; to polewy, ganache, glazura czy krem, ale i składnik biszkoptu, ciastka czy brownie. Z drugiej, to także dodatek do dań wytrawnych, np. do mięs takich jak kaczka. Ale czekolada może również pojawić się w smarowidle używanym na śniadanie. Sprawdźcie przepis na powidła inne niż wszystkie.

Kiedy zająć się powidłami?

Robienie dżemów to nie tylko zajęcie na lato. Przeciwnie, warto skorzystać z długich jesiennych wieczorów i przygotować pyszne domowe marmolady i dżemy czy powidła, którymi napełnisz spiżarnię na zimę. Powidła to doskonały sposób na zatrzymanie smaku śliwek na później, a przy tym na stworzenie czekoladowego smarowidła, które świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla znanych kremów czekoladowych. To zdrowa, smaczna i samodzielnie przygotowana receptura, dzięki której poznasz śliwki od innej strony.

 

Podstawowe składniki na powidła śliwkowe z czekoladą

W tym roku naprawdę obrodziło śliwkami i nie wiesz, co zrobić z ich dużą ilością? Ugotuj je i napełnij spiżarnię słoikami słodkiej i pachnącej zawartości z czekoladą. Aby wykonać dobre powidła, trzeba wybrać dobrej jakości owoce. Do powideł najlepiej nadadzą się śliwki węgierki, które są dość twarde, mają mięsisty miąższ i są najbardziej popularne. Wykonanie dobrych powideł śliwkowych z czekoladą musi opierać się o produkty. Nie tylko śliwki, ale także wszelkie dodatki muszą pochodzić od sprawdzonych producentów. Jakich produktów potrzebujesz, by wykonać nietypowe smarowidło?

 

Przepis na śliwki z czekoladą – składniki

Na początek przepis na śliwki z kakao i czekoladą:

  • 2 kg śliwek węgierek;
  • 400 g cukru;
  • 100 g mlecznej czekolady E.Wedel;
  • 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Jest on dość krótki, prosty i nie wymaga wiele, by szybko przygotować fajne smarowidło nie tylko na zimę.

 

Jak przygotować powidła śliwkowe z czekoladą?

Jak cieszyć się smakiem powideł śliwkowych z czekoladą w kilkanaście minut?

 

Przepis na śliwki z czekoladą – przygotowanie

Czas przygotowania określa się na 5 godzin, a stopień trudności na łatwy. Nic dziwnego, bo ten przepis nie wymaga dużych umiejętności kuchennych. Zaczynamy rzecz jasna od pozbawienia śliwek pestek. Następnie kroimy je na ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dobrze, by była to patelnia z grubym dnem, co pozwoli lepiej kontrolować nagrzanie śliwek.

Smażenie powinno nastąpić przez długi czas, około 5 godzin na najmniejszym możliwym ogniu. To sprawi, że śliwki staną się miękkie i puszczą swoje soki. Co jakiś czas nie możemy zapominać o mieszaniu. Dopiero na godzinę przed końcem smażenia dodajemy czekoladę pokruszoną w kostkę, cukier oraz kakao. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, by nie doszło do przypalenia. Po około 5 godzinach powidła są gotowe do spożycia.

Dobre powidła śliwkowe z czekoladą to nietypowy pomysł na smarowidło. Inny smak, który dodaje dobrej jakości czekolada z dużą zawartością kakao sprawi, że chętnie sięgniesz po te powidła zamiast po dżem truskawkowy czy klasyczne śliwki. Jednak pamiętaj, by zadbać nie tylko o jakość śliwek, ale i o ich świeżość. Tylko dzięki temu będziesz mógł otrzymać smarowidło, które pokochasz już za sam zapach. Smacznego!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply