Przepis na proste ciasteczka czekoladowe – szybkie i bardzo smaczne
09/14/2019
Prosty, szybki i smaczny przepis na ciastka z czekoladą. Wybierz odpowiednie produkty i przygotuj łatwe ciasteczka czekoladowe, które możesz zrobić w kilkadziesiąt minut. Nie czekaj i wykorzystaj przepis, dzięki któremu stworzysz wyjątkową czekoladową przyjemność.
Zadbaj o…
Jakość czekolady. To ważne, by do przygotowania ciasteczek wybrać tylko dobrej jakości produkty z selekcjonowanych składników. Zadbaj o to, by plantacje, z których pochodzą, były ze znakiem fair trade i powstawały przy zachowaniu przepisów bezpieczeństwa. Czekolada powinna pochodzić z odpowiedniego kraju, np. z Ghany lub Wybrzeża Kości Słoniowej.
Czas przygotowania. Nie spiesz się, bo pośpiech to najgorszy doradca. Dzięki temu będziesz mógł wykonać wszystkie elementy przepisu dokładnie, tak jak lubisz.
Spokój. Wczytaj się w przepis i wykonuj go dokładnie tak, jak napisano. Rób to spokojnie i nie przejmuj się uciekającym czasem. Lepiej raz, a dokładnie.
Podstawowe składniki na proste ciasteczka czekoladowe
Wykonanie prostych ciasteczek czekoladowych to kwestia godziny. Wystarczy kilka składników i piekarnik. Czego potrzebujesz, do ich wykonania?
- 125 g miękkiego masła;
- 100 g cukru;
- 1 jajko, umyte, rozmiar L;
- 125 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel;
- 150 g mąki pszennej, tortowej;
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
- 15 g sody;
- szczypta soli;
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią).
Przygotowanie prostych ciasteczek czekoladowych
Łatwość tego przepisu pozwala na wykonanie prostych ciasteczek czekoladowych niemalże każdemu. Aby dobrze przygotować masę, należy masło utrzeć z cukrem. Musi być ono dobrze roztarte, by dać jednolitą i delikatną masę. Następnie w kąpieli wodnej, w której dbamy o to, by temperatura czekolady nie przekroczyła 40 stopni i pozostała błyszcząca, rozpuszczamy aztecki cud i dodajemy do utartej masy.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, kakao, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią i sodę. Całość mieszamy do uzyskania sypkiej masy o jednolitym kolorze. Dodajemy do utartej masy i teraz starannie i dokładnie wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić rękami, by lepiej czuć strukturę pod palcami. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 centymetra. Z niego wycinam kółka o średnicy mniej więcej 5 centymetrów.
Pieczenie i podanie ciastek
Proste ciasteczka czekoladowe już prawie gotowe. Teraz czas na ułożenie ich na blaszce z papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, by nie posklejały się podczas rośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170OC i pieczemy przez około 15-20 minut. Wyciągamy, studzimy i już możemy zachwycać się ich smakiem, zapachem i wyglądem.
Otrzymujemy proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Domowe, świeżo upieczone ciastko, kruche na zewnątrz, ale ciągnące się, rozpuszczone w środku. Według tradycyjnej amerykańskiej receptury, przygotowywane z kawałkami posiekanej czekolady. Znasz to przyjemne uczucie, gdy czekolada w środku się delikatnie ciągnie, dając tej dodatkowej mokrości, a wokół cieszą oczy ciasteczka kruche i smaczne? Sprawdź, czy ich smak Ci odpowiada! Gwarantujemy, że nie zrobisz tego tylko raz…
No Comments