Blog

Przepis na brownie z polewą z białej czekolady

Jesień to idealny czas na mocne, aromatyczne desery, pełne smaku i jesiennych dodatków. Szukasz przepisu na deser, który uprzyjemni Ci długie, chłodne wieczory? Na taką okazję świetnie sprawdzi się brownie z polewą z białej czekolady. Bardzo czekoladowe, mokre i pełne aromatu ciasto świetnie pasuje do gorącej, rozgrzewającej herbaty. Dowiedz się, jak przygotować ten deser.

 

Czy może być lepszy sposób na jesienną chandrę niż duża dawka czekolady? Najlepiej, jeśli jest podana w skoncentrowanej dawce, czyli pod postacią kawałka brownie. Przepis jest bardzo prosty, dlatego sięgnij po niego zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego, czekasz na gości lub przygotowujesz przyjęcie.

 

Jak zrobić brownie z polewą z białej czekolady?

Przed przystąpieniem do pieczenia przygotuj formę w rozmiarze 25cm x 30cm. Posmaruj ją masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160°C.

 

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 375 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 250 g drobnego cukru do wypieków,
  • 170 g mąki,
  • szczyptę soli,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • opcjonalnie: ⅔ szklanki zmielonych migdałów lub posiekanych orzechów.

Masło pokrój w kostkę i umieść w rondlu z grubym dnem. Następnie zacznij powoli podgrzewać. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, ⅓ odłóż na później, a resztę wsyp do roztopionego masła i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, wyłącz palnik.

W misce połącz jajka z cukrem. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę i za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki. Następnie do składników przesiej mąkę, sól, dodaj wanilię i orzechy lub migdały, jeśli ich używasz. Zmiksuj wszystkie składniki aż powstanie gładkie ciasto.

Tak przygotowaną masę wlej do formy i wyrównaj wierzch. Górę ciasta posyp pozostałą pokrojoną czekoladą. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 35 minut do wyrośnięcia. Po upieczeniu ostudź ciasto na kratce.

 

Składniki na polewę z białej czekolady:

  • 150 g czekolady białej E.Wedel,
  • 70 g masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 140 g cukru pudru.

Białą czekoladę i masło pokrój na kostkę i następnie umieść składniki w metalowej misce. Naczynie ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy czekolada i masło zaczną się rozpuszczać, dodaj mleko i zacznij mieszać do połączenia się składników. Nie dopuść do wrzenia! Gdy powstanie gładki sos, wyłącz palnik, do miski dodaj cukier i zmiksuj składniki. Gładka i lejąca się polewa to znak, że masa jest gotowa do dekoracji.

Najłatwiej dekoruje się ciasto gorącą polewą. Idealnie pokrywa ona ciasto i spływa po bokach. Aby pobudzić zmysły, możesz dodać do polewy szczyptę ostrej papryki. Wspaniale podkręci słodki smak czekolady i wprowadzi ciekawe urozmaicenie. Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto także świeżymi owocami. Do brownie i polewy z białej czekolady najlepiej pasują maliny. Ich kwaśny smak doskonale współgra ze słodką i gorzką czekoladą.

 

Brownie podawaj na stół pokrojone w kostki w towarzystwie lodów waniliowych oraz aromatycznej herbaty lub mocnej kawy. Świetnie pasuje także do gorącej czekolady do picia. Wypróbuj ten deser, a na pewno będziesz zachwycony jego smakiem!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply