Blog

Przepis na kremowo-śmietanową polewę czekoladową

Jak wykonać polewę czekoladową? Przepisów jest co najmniej kilka, ale warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by uzyskać kremową konsystencję, wyjątkowy smak i połysk lub mat – w zależności od okoliczności. Warto bawić się polewami czekoladowymi, by móc ładniej ozdabiać wypieki.

Podstawowe składniki na polewę czekoladową ze śmietaną

 

Przygotowanie polewy czekoladowej ze śmietaną zależy od produktów. Dlatego zawsze warto stawiać na doskonałe, wysokogatunkowe składniki. Czego potrzeba?

  • Czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel lub czekolada klasyczna gorzka 64%;
  • Śmietanka kremówka 36% (ewentualnie 30%);
  • Masło dobrej jakości, miękkie.

Oczywiście do tego także rondel, woda, miska metalowa i szpatułka.

 

O co zadbać przy wykonywaniu polewy czekoladowej ze śmietaną

 

Jeśli zależy Ci zarówno na atrakcyjnym wyglądzie domowej polewy czekoladowej, jak i na jej smaku, zadbaj o samodzielne jej przygotowanie od A do Z. Nie znaczy to jednak, że musisz spędzić prawie pół dnia na przygotowywaniu płynnej glazury z kakao. Wystarczy, że sięgniesz po dobrej jakości czekoladę. Uniwersalna gorzka czekolada doskonale sprawdzi się jako dodatek właściwie do każdego wypieku.

 

Aby otrzymać dobrą polewę czekoladową ze śmietany, wystarczy dobry przepis. Musi być szybki, a kluczem do sukcesu jest wybór dobrych produktów. Co ważne, one także wpływają na wygląd polewy oraz, oczywiście, sposób jej przygotowania. Polewę czekoladową można przygotować na kilka sposobów. W zależności od użytych składników, otrzymujemy jej wersję błyszczącą lub matową. Najważniejsze jednak, by glazura czekoladowa, która ozdobi wypiek, była perfekcyjnie gładka. Nie ma nic gorszego niż nieroztopione składniki polewy pokrywające bajaderki, mazurka czy urodzinowy tort.

 

Jakość produktów to w ogóle klucz do zrozumienia przygotowania przepisów z czekoladą. Nie tylko ona sama, ale także inne składniki muszą pochodzić od dobrych dostawców. Już nie tylko wyselekcjonowane miejsca oraz bezpieczne plantacje w zgodzie z fair trade, ale także odpowiedni dobór gatunków ziaren kakaowca oraz procent zawartości kakao w czekoladzie lub samym kakao ma wielki wpływ na to, jak dobrą polewę czekoladową przygotujesz.

 

Przygotowanie polewy czekoladowej

 

Aby zacząć, musisz znaleźć rondel z grubym dnem i zagotować w nim wodę. Czekoladę należy pokruszyć na kawałki i wrzucić do metalowej miski. Pamiętaj, by nie dotykała ona wody podczas kąpieli wodnej. Po chwili, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać (daj jej moment bez mieszania. Dopiero gdy zauważysz, że stała się płynniejsza, pomieszaj pierwszy raz), wrzuć niewielki kawałek masła. Całość zamieszaj i połącz w jednolitą masę. Jak to już Ci się uda, przejdź do ostatniego etapu.

Dolej śmietanki, przy czym dolewaj ją stopniowo. W ten sposób uzyskasz błyszczącą i jednolitą w barwie oraz pozbawioną grudek polewę czekoladową ze śmietaną. Mieszaj i kontroluj jej gęstość, by móc w razie czego zareagować i zmienić konsystencję.

 

I gotowe. Teraz tylko oblej swój wypiek i patrz, jak błyszcząca polewa zastyga na jego wierzchu. Sprawdź samodzielnie, eksperymentuj i jedz smacznie!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply