Blog

Przepis na migdałowe brownie z musem malinowym

Brownie z solonym karmelem

Wilgotne, mięciutkie, bardzo czekoladowe i niesamowicie delikatne – takie jest właśnie migdałowe brownie z musem malinowym. Migdały dodają ciastu wilgoci i sprawiają, że subtelnie przykleja się ono do palców. Mus ma aksamitną konsystencję i piękny różowy kolor. Kwaskowaty smak malin doskonale uzupełnia słodycz czekolady. To ciasto to idealna propozycja na przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Wypróbuj już dziś!

Przygotowanie tego ciasta zajmie Ci 20-30 minut. Mimo to warto poświęcić chwilę dla tego wyjątkowego brownie. Przepis jest prosty, a zatem umyj ręce, podwiń rękawy i załóż fartuch. Sprawdź, jak przygotować migdałowe brownie z musem malinowym.

Migdałowe brownie z musem malinowym – jak zrobić?

Przygotuj blaszkę w rozmiarze 20×30 cm. Rozgrzej piekarnik do 160°C z grzaniem „góra-dół”. Składniki wyciągnij pół godziny przed pieczeniem, aby miały letnią temperaturę.

Składniki na migdałowe brownie:

  • 300 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 125 g masła 82%,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 170 g cukru,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 35 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: 500 g świeżych malin.

Wykonanie:

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Masło pokrój w kostkę, a następnie rozpuść w rondelku. Do ciepłego tłuszczu dodaj czekoladę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, a następnie ponownie wymieszaj, aby powstał gładki sos czekoladowy.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i zmiksuj. Dzięki temu powstanie kogel-mogel. Do jajecznej masy dodaj przestudzony sos czekoladowy i wymieszaj. Następnie wlej ekstrakt z wanilii i przesiej mąkę oraz migdały. Połącz składniki w gładkie ciasto.

Formę posmaruj masłem i przykryj papierem do pieczenia. Wlej brownie do blaszki i wyrównaj. Jeśli chcesz, żeby ciasto było jeszcze bardziej malinowe, zanurz w nim świeże maliny. Uważaj, żeby się nie rozpadły! Dzięki temu będą wspaniale wyglądać po przekrojeniu.

Piecz ciasto przez 30 minut. Nie przedłużaj tego czasu, ponieważ brownie musi być mokre. Po upieczeniu wypiek jest wilgotny, dlatego należy odczekać z jego krojeniem do momentu, aż całkowicie wystygnie, a czekolada w środku uzyska stałą konsystencję.

Składniki na malinowy mus:

  • 1 kg malin świeżych lub rozmrożonych,
  • 6 łyżek cukru,
  • 800 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej),
  • 2,5 opakowania galaretki malinowej.

Maliny umieść w rondelku i podgrzej. Kiedy się rozgotują, przetrzyj je przez sito, aby pozbyć się pestek. Bezpestkowy mus ponownie wlej do garnka i dodaj cukier. Zagotuj, a następnie wsyp galaretkę malinową i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Odstaw mus do wystygnięcia, ale obserwuj, aby nie stężał.

Zimną śmietankę kremówkę ubij na puszystą bitą śmietanę. Następnie zimny mus malinowy połącz z bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut, a kiedy zauważysz, że masa zaczyna tężeć, przełóż ją na wystudzone brownie. Dokładnie wyrównaj wierzch i wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

Całość udekoruj świeżymi owocami i listkami świeżej mięty. Doskonale sprawdzi się także przesiane kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Przechowuj w lodówce i podawaj na stół bezpośrednio po pokrojeniu w towarzystwie aromatycznej gorącej czekolady.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowskie-mocnoczekoladowe-brownie/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply