Blog

Przepis na muffinki z białą czekoladą

muffinki z białą czekoladą

Muffinki to prosty i smaczny deser, który ma swoich zwolenników wśród amatorów słodyczy. Można przyrządzić je na wiele sposobów, jednak naszym faworytem zdecydowanie pozostaje przysmak w wersji czekoladowej. Tym razem prezentujemy przepis na babeczki z białą czekoladą, które nie tylko obłędnie smakują, ale też świetnie prezentuje się na talerzu w towarzystwie żurawiny lub innych czerwonych owoców.

To prosty przepis na pyszne muffinki z białą czekoladą. Jako amatorzy połączeń smaku słodkiego z kwaśnym, lubimy je w odsłonie z owocami. Jedną z opcji może być świeża żurawina. Jeśli nie masz jej pod ręką, sięgnij po maliny lub truskawki – jako nadzienie sprawdzą się równie dobrze. Gdy masz ochotę na więcej szaleństwa, sięgnij po ciastka zwieńczone kremem z mascarpone. Wygląd i smak zachwycą każdego!

Jak przygotować muffinki z białą czekoladą?

Potrzebne składniki:

  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • świeża żurawina, maliny, truskawki lub inne owoce jako nadzienie,
  • 150 gramów serka mascarpone,
  • 50 gramów cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. W rondelku umieść mleko, cukier wanilinowy, połamaną białą czekoladę i pokrojone na kawałki masło.
  2. Całość podgrzewaj na małym ogniu – mieszaj powoli aż do rozpuszczenia się składników.
  3. Odstaw do ostudzenia i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  4. Do ostudzonej masy czekoladowej wbij dwa jajka i starannie je roztrzep, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. W misce połącz ze sobą suche składniki, czyli przesianą przez sito mąkę oraz cukier, proszek i sodę.
  6. Połącz składniki suche z mokrymi i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  7. Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie. Napełnij je do 3/4 wysokości.
  8. W środek każdej babeczki włóż świeże owoce i przykryj masą.
  9. Piecz około 30 minut i za pomocą wykałaczki sprawdź, czy są gotowe.
  10. Gdy muffiny się upieką, wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia.

Teraz przystąp do przygotowania masy, którą zwieńczysz swoje cukiernicze dzieła sztuki.

W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Możesz zrobić to łyżką lub mikserem. Ważne, aby składniki połączyły się w jednolitą, lśniącą masę. Wtedy wyłóż ją na każdą z babeczek i równomiernie rozprowadź na ich powierzchni. W tym celu możesz posłużyć się też specjalną szprycą, która pozwoli na uzyskanie efektownego kształtu stożka. Na koniec możesz jeszcze posypać go kolorową posypką, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi i ozdobić owocami.

Takie muffinki prezentują się ciekawie i oryginalnie. Możesz serwować je solo lub zestawić, tworząc piętrową kompozycję imitującą tort. W ostatnim czasie takie rozwiązanie jest wyjątkowo chętnie stosowane nawet na weselach.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply