Przepis na muffinki z białą czekoladą
05/06/2020
Muffinki to prosty i smaczny deser, który ma swoich zwolenników wśród amatorów słodyczy. Można przyrządzić je na wiele sposobów, jednak naszym faworytem zdecydowanie pozostaje przysmak w wersji czekoladowej. Tym razem prezentujemy przepis na babeczki z białą czekoladą, które nie tylko obłędnie smakują, ale też świetnie prezentuje się na talerzu w towarzystwie żurawiny lub innych czerwonych owoców.
To prosty przepis na pyszne muffinki z białą czekoladą. Jako amatorzy połączeń smaku słodkiego z kwaśnym, lubimy je w odsłonie z owocami. Jedną z opcji może być świeża żurawina. Jeśli nie masz jej pod ręką, sięgnij po maliny lub truskawki – jako nadzienie sprawdzą się równie dobrze. Gdy masz ochotę na więcej szaleństwa, sięgnij po ciastka zwieńczone kremem z mascarpone. Wygląd i smak zachwycą każdego!
Jak przygotować muffinki z białą czekoladą?
Potrzebne składniki:
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 1/2 kostki masła,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- świeża żurawina, maliny, truskawki lub inne owoce jako nadzienie,
- 150 gramów serka mascarpone,
- 50 gramów cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie
- W rondelku umieść mleko, cukier wanilinowy, połamaną białą czekoladę i pokrojone na kawałki masło.
- Całość podgrzewaj na małym ogniu – mieszaj powoli aż do rozpuszczenia się składników.
- Odstaw do ostudzenia i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Do ostudzonej masy czekoladowej wbij dwa jajka i starannie je roztrzep, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W misce połącz ze sobą suche składniki, czyli przesianą przez sito mąkę oraz cukier, proszek i sodę.
- Połącz składniki suche z mokrymi i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Tak przygotowaną masę przelej do przygotowanych papilotek umieszczonych w formie. Napełnij je do 3/4 wysokości.
- W środek każdej babeczki włóż świeże owoce i przykryj masą.
- Piecz około 30 minut i za pomocą wykałaczki sprawdź, czy są gotowe.
- Gdy muffiny się upieką, wyciągnij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
Teraz przystąp do przygotowania masy, którą zwieńczysz swoje cukiernicze dzieła sztuki.
W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Możesz zrobić to łyżką lub mikserem. Ważne, aby składniki połączyły się w jednolitą, lśniącą masę. Wtedy wyłóż ją na każdą z babeczek i równomiernie rozprowadź na ich powierzchni. W tym celu możesz posłużyć się też specjalną szprycą, która pozwoli na uzyskanie efektownego kształtu stożka. Na koniec możesz jeszcze posypać go kolorową posypką, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi i ozdobić owocami.
Takie muffinki prezentują się ciekawie i oryginalnie. Możesz serwować je solo lub zestawić, tworząc piętrową kompozycję imitującą tort. W ostatnim czasie takie rozwiązanie jest wyjątkowo chętnie stosowane nawet na weselach.
No Comments